Grčki princip

Fora zeleni predmet: Origami posude koje se povećavaju kako biljka raste

 Studio Ayaskan
Obožavamo biljke, no priznajemo, presađivanje u veće posude nije baš neka sreća

Posebno ako nemamo dvorište u kojem to možemo napraviti i ako smo nespretni pa uvijek raspemo zemlju oko sebe. Uz to, taman smo našli savršenu ukrasnu posudu za biljke, malo remek-djelo koje se savršeno uklapa u naš životni prostor i bam - s njom je gotovo. No, ne mora biti tako. Tu je idealno rješenje: posuda koja sama raste s biljkom. I, što je također važno, lijepa je. Nije ona vrsta posude koju ćemo sakriti iza kauča kad dođu gosti, nego ćemo je, dapače, postaviti negdje kako bi je svi mogli vidjeti.

Posuda je rješenje koje su smilili zaposlenici Studija Ayaskan iz Londona, a prigodno su svoj proizvod nazvali “Growth”, odnosno, “Rast”. Njihova posuda od origamija se automatski prilagođava biljci koja u njoj raste i povećava se onoliko koliko treba da njoj bude “udobno”. Ideja iza kreiranja ovog proizvoda je grčki princip “panta rhei”, prema kojem se sve neprestano mijenja. U prirodi, tvrde iz studija Ayaskan, sve se mijenja, prilagođava, raste, cvjeta, vene, umire, a potom daje prostor nečemu drugome, što nastaje na tom istom mjestu. Ideja po kojoj je dizajnirana posuda “Rast” nastala je iz promišljanja o vezi između prirode i određenog predmeta te pronalazak načina na koji se to dvoje može spojiti. Tim filozofsko-praktičnim promišljanjem zapravo je zauvijek okončana muka pronalaska veće posude za cvijeće.

image
Studio Ayaskan
image
Studio Ayaskan

Nije jednaka u svim razdobljima, ovisi o tome koliko biljka naraste, ali činjenica je da je uvijek neobična i drugačija, a ponajviše oku ugodna. Njena srebrnkasta boja lako će se uklopiti u svaki interijer te će podići njegov izgled na višu razinu. Može biti postavljena bilo gdje, dobro će izgledati u kuhinji, dnevnom boravku, natkrivenoj terasi... Velika prednost je što posudu možemo opet koristi - primjerice, ako nam biljka postane prevelika i odlučimo je presaditi u vrt, posudu možemo ponovo upotrijebiti.

image
Studio Ayaskan

Još uvijek nije poznato kada bi posuda trebala biti dostupna na tržištu, niti koja će joj biti cijena, no sigurno je da to ljubitelji biljaka diljem svijeta čekaju s nestrpljenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:26