Kvaliteta življenja

"Grad bez pesticida": Grad Pazin izbacio pesticide s javnih gradskih površina

Udruga Zemljane staze
Projektom se želi podići svijest stanovnika o intenzivnom korištenju pesticida u vrtlarstvu, održavanju sportskih terena...

Pesticidi imaju negativan učinak na naše zdravlje, koje je u ovo doba posebno nužno održati dobrim, smatraju u Gradu Pazinu, koji se odazvao inicijativi udruge Zemljane staze da budu dio mreže "Grad bez pesticida".

Gradonačelnik Renato Krulčić potpisao je Prisegu kojom se pesticidi izbacuju iz korištenja na javnim gradskim površinama, te su postali član "Europske Mreže Gradova Bez Pesticida".

Pridruživanje toj mreži za njih je logična nadogradnja kojom se podiže kvaliteta življenja građana.

image
Udruga Zemljane staze

Udruga Zemljane staze i gradovi potpisnici projektom koji je osmislio PAN Europe žele zaštititi zdravlje građana, kao i zdravlje okoliša i prirode, te očuvati biološku raznolikost koja je značajno narušena na globalnoj razini. Prvenstveno se, kažu, štiti zdravlje djece koja se igraju na zelenim površinama, kao i radnika koji rade na apliciranju pesticida i održavanju površina.

Cilj projekta jest podizanje osviještenosti građana Hrvatske o intenzivnom korištenju pesticida u poljoprivredi, vrtlarstvu, održavanju sportskih terena i na drugim zelenim površinama, te o učincima koje pesticidi imaju na zdravlje ljudi izravnim konzumiranjem putem hrane, zatim na na prirodu i okoliš, te posljedično opet na zdravlje ljudi. Brojni europski gradovi poput Strasbourga, Copenhagena, Münstera, Rennesa dijele oduševljenje učinkovitošću alternativnih metoda kontrole tzv. štetnika te povratkom suživotu s prirodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:25