MISLIMO ZELENO

Green Flock: “Zajedno s vama možemo smanjiti plastiku u Jadranu”

Sebe nazivaju smetlarima Jadrana i pozivaju lokalne zajednice da im se pridruže kako bi iskorijenili plastične vrećice i drugu jednokratnu plastičnu ambalažu. Upoznajte ih!

Green Flock ekipa je nevladina udruga kojoj je cilj iskorijeniti plastične vrećice i drugu jednokratnu plastičnu ambalažu, ponajviše onu koja završi u moru i na obali. Prosječna potrošnja plastičnih vrećica u Hrvatskoj iznosi 212 vrećica po stanovniku. Prema nekim procjenama, ako kao čovječanstvo ovako nastavimo, do 2050. godine u moru će biti više plastike nego riba.

Tim koji stoji iza nevladine organizacije Green Flock

Znanstvenici, glazbenici i sportaši Mario Veljača, Iva Peručić, Ivan Judaš, Martin Reljanović (i pas Cherqua)

- Bavimo se akcijama čišćenja, edukacijama o tome kako otpad nastaje te kako spriječiti nastanak odnosno gomilanje otpada kroz koncept Zero Waste. Glavne teme našeg rada su onečišćenje mora, klimatske promjene, zaštita ugroženih životinja i njihovih staništa, otpad u prirodi, jednokratna plastika i održivi načini života - kaže Mario Veljača, jedan od osnivača udruge Green Flock, te dodaje da se na njihovoj Facebook stranici može pratiti rad udruge i aktualne vijesti vezane za ekologiju.

Pogledajte video!

Green Flock on the E.A.T. No Plastic Tour (Environmental Awareness Tour) from Green Flock on Vimeo.

U prostoru udruge Green Flock, u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, dočekali su nas Iva, Martin, Mario i Ivan. Ispričali su nam da se plastika u prirodi razgradi za oko 450 godina, ovisno o vrsti, te se raspada na čestice mikroplastike koje zagađuju ekosustave i organizme koji ih nastanjuju, a plastična ambalaža predstavlja najveći udio u ukupnoj proizvodnji plastike na svijetu od 60 posto. Pritom je Sredozemnom moru pripala neslavna uloga - proglašeno je morem s najviše otpada na svijetu.

- Krenuli smo početkom jeseni, puni entuzijazma, u akciju brodom na tjedan dana čišćenja i sondiranja podmorja Jadrana. Iako smo prije čistili more u drugim akcijama, tada smo vidjeli da toga ima znatno više i da ne možemo sami, šokantno više. Nakon toga smo osnovali udrugu - priča Martin.

Zato sada planiraju akciju “GREEN FLOCK 2019. SUMMER TOUR” po jadranskim mjestima od sjevera do juga, u kojoj bi čistili obalu, ukazali na problem onečišćenja, educirali o Zero Waste” modelu i pritom na svakom mjestu izvodili zabavne performanse, odnosno održali kazališnu predstavu i koncert.

Pozivaju zainteresirane sponzore, čartere, proizvođače jedriličarske i ronilačke opreme te ronilačke klubove da im se jave kako bi podržali inicijativu.

Također im se mogu javiti ljudi iz obalnih i otočnih mjesta ako su zainteresirani da se u njihovu mjestu održi akcija čišćenja ili edukacija o problemu otpada u okolišu.

Problem onečišćenja okoliša - podaci:

• do 2050. godine u moru će biti više plastike nego ribe
• svake sekunde u svjetska mora baca se pun kamion plastike
• 16.000 plastičnih boca proizvodi se svake sekunde
• plastika i njezini toksini se akumuliraju u vodama, morima, ribi, školjkama i njihovu mesu te posljedično dolaze u ljudski organizam
• studije su pokazale mikroplastiku u 100 posto uzoraka ljudske stolice, 93 posto uzoraka flaširane vode te 96 posto uzoraka morske soli

Plastika i njezini toksini se akumuliraju u vodama, morima, ribi, školjkama i njihovu mesu te posljedično dolaze u ljudski organizam

Studije su pokazale mikroplastiku u 100 posto uzoraka ljudske stolice, 93 posto uzoraka flaširane vode te 96 posto uzoraka morske soli

Više o svemu pogledajte na Facebooku: Green Flock.

Foto: Green Flock Media House, Tonči Plazibat i Marko Todorov/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:34