KAKO ZALIJEVATI BILJKE?

Greška koju često radimo prilikom zalijevanja vrta po vrućem vremenu može uništiti cijeli urod, upozorava stručnjak

 /SHUTTERSTOCK

Osim što moramo osigurati da na visokim temperaturama ljudi budu sigurni u smislu izbjegavanja izravnog sunčevog svjetla, nanošenja SPF-a i održavanja hidratacije, također se moramo brinuti o našim biljkama, jer i one često mogu patiti od vrućine. I očito, ako se o svojim biljkama ne brinete na pravi način, toplina bi mogla izazvati katastrofu za urod u vašem vrtu. No srećom, stručnjak je podijelio sjajan savjet za Mirror.

Mark Lane, voditelj i stručnjak za vrtlarstvo QVC-a, objasnio je da je zalijevanje biljaka tijekom dana jedna od "najgorih pogrešaka" koju svaki vrtlar može učiniti, osobito tijekom vrućeg vremena. Mark je objasnio kako je najbolje vrijeme za zalijevanje rano ujutro kada je vanjska temperatura niža, između 5:00 i 9:00 ujutro, što rezultira manjim gubitkom vode zbog isparavanja. Stručnjak je dodao da je "rano jutro bolje od kasnog večernjeg zalijevanja" jer se biljka može "brzo osušiti što pomaže u zaštiti od razvoja gljivičnih bolesti".

I on nije jedini stručnjak koji podijelio savjete za trenutne vremenske uvjete i one koji tek dolaze, vrtlarski znalci u Power Sheds ponudili su ključne savjete za zaštitu biljaka tijekom vrućina. Za početak, kažu da biste sve biljke koje su u posudama trebali premjestiti u zasjenjeno područje.

Kako prenosi Mirror stručnjaci su objasnili da ćete tijekom visokih temperatura otkrit da se biljke u posudama prve suše - i morate ih zaštititi od sunca - inače će brzo propasti. Drugi ključni i malo poznati savjet je da ne smijete previše zalijevati svoj travnjak. Pretjerano zalijevanje travnjaka može učiniti više štete nego koristi tijekom toplinskog vala jer ga može ostaviti sprženim. Kako bi vaš travnjak izgledao gust i zelen, potrebno ga je minimalno zalijevati - dovoljno je jednom tjedno, a vaša bi se rutina košnje trebala smanjiti na jednom tjedno.

Također su napomenuli da je najveći rizik za biljke na visokim temperaturama isušivanje tla, pa bi prva linija obrane protiv toga trebala bi biti korištenje sloja malča oko biljaka kako bi tlo ostalo vlažno nakon zalijevanja. Postoji mnogo različitih materijala za malč koji vrtlari mogu koristiti, pokošena suha trava s vašeg travnjaka odlična je opcija.

Četvrti i posljednji bitan savjet je da biste trebali nabaviti prave posude za svoje biljke. Iako se može činiti prilično jednostavnim, osigurati da imate prave posude ključno je za da vaše biljke ostanu hidratizirane što je dulje moguće. Izbjegavajte crne posude koje se više zagrijavaju, umjesto toga izaberite svjetlije boje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 09:29