Osjetljiva biljčica

Hoće li vaša orhideja ikada ponovno procvjetati? Itekako hoće, ako učinite ovo

Unsplash

 The Creative Exchange
Ako želite da vaša orhideja cvate barem jednom godišnje, i to po nekoliko mjeseci, na dobrom ste mjestu

Iako su poznate kao ćudljive biljke, ljepota cvjetova orhideja čini ih iznimno poželjnim ukrasima pa ih često biramo za svoj dom u nadi da će cvasti bogato i često i uljepšati nam svakodnevicu. Zato ste s oduševljenjem kući donijeli čarobnu šarenu orhideju i uživali u njezinoj raskoši sve dok cvjetovi polako nisu počeli otpadati. Vaša je predivna orhideja ocvala i ostala vam je samo gola stabljika s nekoliko mesnatih listova. Ako vas muči hoće li vaša orhideja ikada ponovno procvjetati, pročitajte savjete o njezinoj pravilnoj njezi u nastavku!

image

Unsplash

Corina Rainer

Cilj je dobiti da vaša orhideja cvate barem jednom godišnje, i to po nekoliko mjeseci. Prvo što morate učiniti nakon što otpadnu svi cvjetovi jest odrezati staru stabljiku orhideje pri dnu stabljike. Potom je važno orhideju staviti u prostoriju u vašem domu koja simulira poticajne uvjete za rast novog cvijeta. Jedna stavka koju prostorija mora zadovoljavati jest da se u njoj događa svakodnevni pad temperature kada padne mrak, što u našim domovima većinom nije slučaj jer volimo održavati temperaturu jednakom i ugodnom za boravak. Zato je potrebno staviti orhideju u prostoriju u kojoj navečer postane hladno i uz prozor. Kada sunce zađe, toplina će se smanjiti i hladnoća koja će nastupiti potaknut će orhideju da ponovno procvjeta.

image

Unsplash

Ethan H

U divljini većina orhideja buja u vlažnim uvjetima u hladu, uz zrake sunca koje prodiru kroz krošnje drveća - svoju orhideju stoga držite podalje od oštrog i izravnog sunčevog svjetla. Orhideje vole puno sunca, no ne izravnu svjetlost koja prži. Prozori okrenuti prema sjeveru najčešće nemaju dovoljno svjetlosti za orhideje pa ih pokušajte staviti na jug. Kod smještanja orhideja na zapadu problem se javlja u razdoblju najjačeg dnevnog sunca koje bi moglo naškoditi vašoj orhideji pa je stoga malo udaljite od prozora ili stavite prozirnu zavjesu između prozora i orhideje.

image

Unsplash

The Creative Exchange

Većina orhideja koja dolazi iz velikih cvjećara i supermarketa ima oštećeno korijenje. Pripazite prilikom nabavke da nije u lošem stanju i natrpana u posudi s gomilom kamenčića i mahovine, a bez mogućnosti otjecanja vode.

Nakon što vaša orhideja prestane cvasti, presadite je u novu teglicu. Nježno je izvadite iz postojeće, otresite ostatak stare kore, odrežite mrtvo korijenje sterilnom oštricom ili škarama. Nemojte je staviti u veću posudu jer orhideje vole da im je korijenje natrpano u malom prostoru pa je stavite u posudu iste veličine. Dok je presađujete, držite je za listove tako da korijenje visi u posudi. Dodajte koru i nježno pomiješajte komadiće oko korijenja kako bi se držali čvrsto, a opet ostavili dovoljno prostora za zrak.

image

Unsplash

Carmel Arquelau

Oko korijenja orhideje mora cirkulirati zrak kako bi biljka pravilno rasla i razvijala se. To možete postići tako što ćete ih smjestiti među veće komade kore. Orhideje u divljini rastu na površinama drugog drveća s izloženim korijenjem ili na stijenama u čije se rupe korijenje zavlači i pričvršćujući tako biljku uz stjenovitu površinu.

Nadohranjujte svoju orhideju sa svakim drugim zalijevanjem, i to s razvodnjenim sredstvom za gnojenje. Preporučenu dozu najbolje je prepoloviti na pola, neovisno o tome je li riječ o običnom gnojivu ili onom specijaliziranom za orhideje.

image

Unsplash

Berlian Khatulistiwa

Budite oprezni sa zalijevanjem dok orhideja cvate i pustite da se korijenje posuši između dva zalijevanja. Nemojte pustiti da orhideja sjedi u zdjeli punoj vode. Zalijte orhideju jednom tjedno i pustite da voda iscuri s korijenja kako ne bi istrunulo. Budući da orhideje vole vlažan zrak, stavite teglu s orhidejom na pladanj s kamenčićima i okružite ih vodom - sama biljka ne smije sjediti u vodi, no isparavanje vode oko kamenčića povećat će vlažnost zraka.

Orhidejama odgovara povećana cirkulacija zraka i promjena temperature koja se događa na otvorenom pa ih za vrijeme lijepog vremena stavite negdje gdje neće biti na izravnom svjetlu ni na jakom propuhu. Ako imate mogućnosti za to, smjestite orhideju ispod drveta u hlad, a tijekom hladnih mjeseci vratite je unutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. srpanj 2022 10:38