NISU UGROŽENE SAMO PČELE

I bumbarima prijeti izumiranje zbog klimatskih promjena!

 Pixabay
Populacija bumbara u Europi i Sjevernoj Americi naglo je opala, a nekim vrstama prijeti izumiranje

Nisu samo pčele žrtve klimatskih promjena, ista se tužna sudbina očigledno sprema i bumbarima. Novo istraživanje potvrđuje povezanost klimatskih promjena s naglim opadanjem populacija bumbara u Europi i Sjevernoj Americi. Prema kanadskim istraživačima, zbog porasta temperatura nekim vrstama bumbara prijeti izumiranje, piše u časopisu Science.

- Broj bumbara smanjuje se na područjima gdje je zabilježen porast temperatura. Ako se opadanje populacije nastavi ovom brzinom, mnoge od tih vrsta mogle bi zauvijek izumrijeti za nekoliko desetljeća - izjavio je glavni autor istraživanja i doktorand Peter Soroye.

U istraživanju je korišteno više od pola milijuna podataka o zapažanjima 66 vrsta bumbara u Europi i Sjevernoj Americi, koji datiraju iz razdoblja od 1901. do 1974. te od 2000. do 2014. godine. Istraživači su proučavali promjene te usporedili zemljopisnu rasprostranjenost i raznolikost s prosječnim povećanjem ili padom temperatura te oborinama.

Istraživači su zaključili kako je vjerojatnost pronalaska lokaliteta nastanjenog bumbarima postala značajno manja. U usporedbi s razdobljem od 1900. do 1974., brojnost nekoliko desetaka vrsta bumbara se tijekom prvih 15 godina 21. stoljeća u prosjeku smanjila za 46 posto u Sjevernoj Americi, odnosno 17 posto u Europi.

- Možemo očekivati još veće smanjenje broj bumbara na područjima gdje klimatske promjene više ne omogućuju njihov opstanak - navode istraživači.

Posljednjih godina više je istraživanja istaknulo prijetnju izumiranja cijelog mnoštva životinjskih vrsta, a među njima su posebno ugroženi kukci oprašivači. U opadanju je skoro polovica svih vrsta insekata u svijetu, a trećina bi mogla potpuno nestati do kraja stoljeća. Smatra se da su glavni pokretači smanjenja populacija gubitak staništa i upotreba pesticida, a prema kanadskim istraživačima još veći utjecaj na brojnost bumbara ima nova prijetnja - utjecaj klimatskih promjena.

Istraživači tvrde kako su toplinski valovi nedvosmislen pokazatelj globalnog zatopljenja, a oni će prema očekivanjima biti još učestaliji i intenzivniji. Uz to, s globalnim zatopljenjem vjerojatno će se povećati intenzitet i učestalost suša.

U skladu s očekivanjima kanadskih istraživača, upravo su područja koja su najviše pogođena globalnim zatopljenjem pokazala najveće opadanje populacije bumbara, dok je njihova populacija rasla u područjima u kojima im je ranije bilo previše hladno da bi mogli napredovati. Rezultati istraživanja sugeriraju da su nedavne klimatske promjene potaknule jače i raširenije opadanje broja bumbara i ostalih kukaca nego što se to ranije mislilo.

Izvor: Ekovjesnik.hr

Foto: Pixabay

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:58