PRVA POMOĆ

I ruže vole popiti! Uz malo žestice trajat će dva tjedna

 /SHUTTERSTOCK

Ruže su jedan od najomiljenijih cvjetova. Darujemo ih kao znak ljubavi, pažnje, brige... Uz to, posljednjih godina prodaju se u supermarketima pa su postale svima cjenovno dostupne. Evo nekoliko trikova kako im produljiti život.

image
/SHUTTERSTOCK

Kao prvo, odrežite ih koso, po mogućnosti vrtlarskim škarama jer obične previše stisnu stabljiku. Čistoća vaze je iznimno bitno pa zato prije upotrebe operite vazu u toploj vodi antibakterijskim sapunom. Umjesto vode iz slavine bolje je koristiti destiliranu vodu, a ako koristite onu iz slavine ostavite je da odstoji u hladnjaku preko noći. Nakon što ste napravili sve ove predradnje, u vazu s vodom dodajte nekoliko kapi votke. Žestica će spriječiti razvoj bakterija i usporiti truljenje, a paralelno biljku nahranite žlicom šećera. Svaki drugi dan mijenjajte vodu i podrežite stabljiku za centimetar te svaki puta dodajte votku i šećer. Dobra ideja je i staviti bakrenu kovanicu u vazu s ružama. Bakar će zakiseliti vodu, a to će spriječiti razvoj bakterija.

image
/SHUTTERSTOCK

Još jedan zlatan savjet: ruže nikada ne stavljajte u blizinu voća i povrća, pogotovo banana. Naime, u fazi sazrijevanja voće i povrće proizvodi plin etile, a zbog njega se cvijeće brže suši.

Ako želite da vaše ruže ljepše izgledaju, s donje strane latica ih poprskajte lakom za kosu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 06:00