Mali kućni povrtnjak

Idealan je trenutak za začinski vrt u kuhinji, ako imate dovoljno svjetla

Unsplash

 Lesly Juarez
Uzgojem vlastitog ružmarina, bosiljka ili peršina moći ćete kontrolirati kvalitetu začina koje koristite

Idealan je trenutak za planiranje malog kućnog povrtnjaka prepunog mirisnih začinskih biljaka koje ne samo da će svojim izgledom uljepšati naš dom, nego će biti i ukusan dodatak našim jelima. Imate kuhinju s dovoljno prirodnog svjetla? Pa što čekate? Uzgajanjem vlastitog ružmarina, bosiljka, vlasca ili peršina moći ćete kontrolirati kvalitetu začinskog bilja koje koristite, a usto ćete i uštedjeti! Danas se na tržištu mogu pronaći brojni sustavi za izradu visećih vrtova koje možete postaviti na zid u kuhinji, a svoj savršeni vrt možete lako osmisliti i sami!

image

Unsplash

Sixteen Miles Out
image

hgtv.com

HGTV

Primjerice, prozorski okvir iskoristite za postavljanje šipki na koje ćete potom objesiti kantice sa zelenim biljčicama, složite mali vrt na prozorskoj dasci, pričvrstite staklenke sa zasađenim biljkama na neiskorištene bočne strane kuhinjskih ormarića ili pak od odrezanih staklenih boca složite sustav u kojem biljke same po potrebi crpe vodu. Biljke kao što su limunska trava, menta, kopar, majčina dušica ili matičnjak također uspijevaju u zatvorenim prostorima pa se možete zabaviti kombiniranjem i degustiranjem njihovih zelenih listova.

image

Unsplash

Canna Curious Club

Pri planiranju obratite pozornost na nekoliko ključnih faktora - koliko stvarno dopire sunčeve svjetlosti u vaš prostor jer pojedinim biljkama treba barem pet sati sunca na dan, provjerite pri kupnji treba li vaša začinska biljka biti smještena u duboku posudu (kao što je primjerice slučaj s koprom ili korijanderom) te imajte na umu da svaka sadnica mora imati na raspolaganju prostor za otjecanje vode koju potom možete i sami baciti i time spriječiti stvaranje plijesni i truljenje korijena.

image

Unsplash

Curro D
image

Unsplash

Al Kawasa
image

Unsplash

Altifarm Enverde
image

Unsplash

Altifarm Enverde
image

Unsplash

Bonnie Kittle
image

Unsplash

Eleanor Chen
image

Unsplash

Firstname Lastname
image

Unsplash

Lesly Juarez
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 12:08