nema više televizije

Idealan život u 50 kvadrata u zagrebačkom naselju Rudeš: Divan dom suvlasnice poznatog brenda

 Marijana Prgomet
Suvlasnica hrvatskog brenda Mustra, Marijana Prgomet, pokazala nam je svoj zeleni stan u zagrebačkom naselju Rudeš

Tamo je zavidan broj zelenih ljubimaca koji su najljepši ukras ovom domu. S njoj smo pričali što sve i zašto ima te kako ih njeguje... Pročitajte njezine savjete

Marijanu Prgomet, koju prijatelji jednostavno zovu Mare, vjerojatno znate kao jednu od suvlasnica poznatog domaćeg brenda Mustra koji se bavi vizualnim komunikacijama i produkt dizajnom, prije svega kroz odjevne predmete te proizvode za dom. Njihove majice sa šaljivim rečenicama već su odavno “must have” odjevna kombinacija mnogih domaćih, ali i stranih modernih esteta. Marijanu smo ovaj put posjetili i priveli na razgovor zbog jedne sasvim drugačije priče - divnog stana u kojem živi u zagrebačkom naselju Rudeš. Marijana u njemu živi već deset godina. Tu živi i udomljena kujica Mae, za koju Marijana kaže da je šefica i najveća maza stana.

image
Marijana Prgomet
image
Marijana Prgomet
image
Zelenilo, bilo malo ili veliko, vlasnici ovog stana, Marijani, daje potrebnu mirnoću i svakodnevnu ljepotu koja, kaže nam, svima treba u ova izazovna vremena
Marijana Prgomet
image
Marijana Prgomet

Stan se nalazi u potkrovlju na drugom katu zgrade. Velik je 50 četvornih metara te ima dvije spavaće sobe, WC, spojene kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak te hodnik, koji su otvorenog koncepta te daju dojam open spacea.

Marijana priznaje kako jako pazi na estetiku stana u kojem živi, ali kako on još uvijek nije uređen do kraja po željama i stilu koji bi njoj najviše odgovarao. Najviše joj se, kaže, sviđa skandinavski stil, no odabrala je da sve radi i kupuje po etapama.

Najbolja odluka u stanovanju koju je donijela jest da iz stana izbaci televizor, a udomi što više biljaka. Upravo je zelenilo glavna dekoracija u ovom stanu i razlog našeg posjeta.

image
Marijana Prgomet
image
Marijana Prgomet
image
Marijana Prgomet
image
Ovdje su svoje mjesto našli: kava Arabica, fikus Lyrata, kineski dolar, monstera, Aloe vera, sobna palma, sukulenti, svekrvin jezik, drvo ljubavi te brojno začinsko bilje poput timijana i majčine dušice
Marijana Prgomet

- Biljke koje su stanu su redom: kava Arabica, fikus Lyrata, kineski dolar, Aloe vera, monstera, bršljan tj. Hedera Helix, sobna palma tj. Chamaedorea Elegans, sukulenti, Adam (Alocasia odora), Araceae (kozlačevka), svekrvin jezik (Sansevieria Trifasciata), začinsko bilje poput timijana i majčine dušice, zatim Dracaena Fragrans Compacta i Aichryson laxum (Haw.) Bramwell tj. tzv. drvo ljubavi - ponosno nabraja Marijana Prgomet i dodaje kako jako voli zelenilo u svom domu jer joj daje potrebnu mirnoću i svakodnevnu ljepotu.A to je ono što nam svima trenutno treba, zar ne?

image
Marijana Prgomet
image
Marijana Prgomet
image
Marijana Prgomet
image
Marijana Prgomet
image
Marijana Prgomet
image
Marijana Prgomet

- Dišu i raduješ se svakom njihovu rastu - ističe.

Pitamo je kada se u njoj rodila ljubav prema biljkama.

- Prijateljica me uvijek zezala da će, kad prijeđem tridesetu, krenuti moja velika ljubav prema biljkama, stalno sam odmahivala rukom i govorila da je to nemoguće jer meni ništa neće uspjeti, ali, eto, čuda se događaju - smije se Marijana i otkriva kako najdulje ima biljke Adam i kozlačevku koje su preživjele s njom već dugih devet godina.

- Poklonili su ih i donijeli moji roditelji iz Makarske. U vrijeme prvog lockdowna krenulo je zapravo udomljavanje većine biljaka. Kad mi nismo već mogli k prirodi, ona je stigla k nama. I to u punom sjaju - ponosno govori Marijana Prgomet.

image
Marijana Prgomet
image
Biljke u ovom stanu mogu se doslovno naći u svakoj prostoriji, pa je i radni kutak prigodno dekoriran raznim zelenilom koje, provjereno, uljepšava ponekad stresne i dugačke radne dane
Marijana Prgomet
image
Marijana Prgomet
image
Marijana Prgomet
image
Marijana Prgomet
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 18:26