UČESTALA POJAVA

Imate lošu odvodnju vode u svome dvorištu i vrtu? Ne brinite, možete to sami riješiti

 /SHUTTERSTOCK
Pozabavite se pitanjima loše odvodnje jer skupljanje vode može dovesti do niza ozbiljnih problema

Svaki vlasnik kuće zna važnost održavanja okućnice svog doma. Dakle, što učiniti kada velike lokve vode poremete vaše prekrasno dvorište? Identificirajte temeljni uzrok, a zatim krenite raditi na rješenju. Srećom, većina problema s odvodnjom u dvorištu može se popraviti, a često to možete i sami riješiti.

Stajaća voda je najčešći znak da vaše dvorište nema dobru odvodnju. Poplavljeno korijenje drveća i prepuni oluci drugi su simptomi na koje treba obratiti pozornost. Čak i ako niste zabrinuti zbog privlačnosti svoga dvorišta, pozabavite se pitanjima loše odvodnje jer skupljanje vode može dovesti do niza ozbiljnih problema. To uključuje oštećenje temelja, ljuštenje boje, poplavu podruma i plijesan. Važno je riješiti te probleme čim se pojave kako biste spriječili daljnju štetu.

image
/SHUTTERSTOCK

6 uobičajenih uzroka problema s odvodnjom

Ovdje su neki od najčešćih problema s odvodom u dvorištima.

1. Nagib dvorišta

U idealnom slučaju, vaše bi dvorište trebalo biti nakošeno na način da voda može otjecati iz vašeg doma. Ako primijetite da vaše dvorište nema dreniranje, to može biti zato što tlo nije pravilno sortirano.

Koji je prvi znak?

Velika lokva na jednom mjestu

Što se može dogoditi ako to ne popravite?

Mokro tlo i blato

Smeđe mrlje na travnjacima

Oštećenje temelja

Rast plijesni

2. Nabijeno tlo

Jeste li nedavno postavili bazen u svom dvorištu? Ova vrsta građevinskog projekta može nabiti tlo tako čvrsto da voda ne može iscuriti. Tvrda glina posebno je problematična kada se nabije jer može zadržati vlagu dulje od drugih vrsta tla. Prirodni podzemni izvori također mogu uzrokovati previše vlage i pridonijeti oštećenom tlu.

Koji je prvi znak?

Tvrdo i gusto tlo

Skupljanje vode, posebno u područjima gdje ste završili projekte

Što se može dogoditi ako to ne popravite?

Trulež korijena

Rast plijesni

Erozija

3. Kratki slivnik

Vaš oluk je dizajniran da usmjerava vodu dalje od temelja vašeg doma, ali voda se i dalje može nakupljati ako odvodna cijev nije dovoljno dugačka.

Koji je prvi znak?

Velike lokve ispod odvodne cijevi

Što se može dogoditi ako to ne popravite?

Oštećenje temelja

Poplava podruma

Rast plijesni

4. Prepreke poput nogostupa, staza i kamenja

Ako se ispred vaše kuće nalazi pločnik ili betonska staza, to može biti uzrok poplave u vašem dvorištu. Kada su nogostupi postavljeni na višoj nadmorskoj visini od površine vašeg tla, voda može otjecati s pločnika u vaše dvorište.

Koji je prvi znak?

Stajaća voda na niskim mjestima

Što se može dogoditi ako to ne popravite?

Erozija

Atrakcija komaraca

Oštećenje temelja

image
/SHUTTERSTOCK

5. Erozija otjecanjem

Otjecanje oborinskih voda iz slivnika može oštetiti dio gornjeg sloja tla u vašem dvorištu. Kako se gornji sloj tla ispire, u vašem dvorištu ostaje zbijena zemlja koja ne može lako upiti vodu. Voda će se početi skupljati na tim mjestima, a kako gornji sloj tla bude erodirao, vidjet ćete sve više i više poplava.

Koji je prvi znak?

Tanka, mrljasta područja na travnjaku

Što se može dogoditi ako to ne popravite?

Truljenje korijenje drveća

Oštećene biljke u vrtu

Oštećenje temelja

6. Oštećeni vodovodni ili kanalizacijski vodovi

Prevelik pritisak vode može uzrokovati pucanje vodovoda i curenje ispod zemlje. Ako imate septičku jamu, pazite na stajaću vodu u blizini jedinice ili odvodnog polja — to je znak poplave septičke jame.

Koji je prvi znak?

Nizak tlak vode

Što se može dogoditi ako to ne popravite?

Mokre mrlje u dvorištu

Voda bez boje ili mirisa

Visoki računi za vodu

8 rješenja za odvodnju dvorišta koja možete napraviti sami

Nakon što ste identificirali svoj problem i najvjerojatniji uzrok, možete koristiti jedno od sljedećih rješenja za odvodnju.

Brza i jednostavna rješenja za odvodnju

1. Zalijevajte rjeđe

Ako nema jasnog uzroka vaših problema s odvodnjom, moguće je da pretjerano zalijevate svoje dvorište ili vrt. Smanjite zalijevanje i gledajte hoće li se problematična mjesta poboljšati. Ako se to dogodi, tlo se pravilno drenira, ali jednostavno ne može pratiti vaš raspored zalijevanja. Ako ne, možda je vrijeme da zaprljate ruke.

2. Dodajte još zemlje

Ako imate samo nekoliko plitkih područja u vašem dvorištu koja skupljaju vodu nakon kiše, dodajte zemlju na ta mjesta.

Mislite da vašem dvorištu treba temeljita korekcija visine? Postavite zemlje na tlo koje izravno okružuje temelje vašeg doma. Ako je pravilno rangirana, tlo će se spuštati za oko 2,5 centimetra za svaki metar koji odmaknete od kuće. Ako ne, dodajte još zemlje oko svoje kuće. Pazite da tlo ne dođe u dodir s oblogom.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Produžite svoju odvodnu cijev

Ako ustanovite da otjecanje koje uzrokuje probleme s odvodnjom vašeg dvorišta dolazi iz vašeg slivnika, pokušajte produžiti odvodnu cijev dalje od svoje kuće kako ne bi formirala bazen. Samo pazite da produljeni odvodni kanal usmjerite prema odvodu kišnice ili drugom sigurnom odvodnom području, a ne prema susjednom imanju.

Kad ste već kod toga, provjerite rade li sami slivnici ispravno. Začepljeni ili neispravni slivnici mogu uzrokovati prelijevanje vode, što dovodi do skupe štete. U najmanju ruku, provjerite jesu li čisti od otpadaka i štetnika.

5. Uklonite veliko kamenje

Ukrasno kamenje u vašem dvorištu, ako nije pravilno postavljeno, također može stvoriti prepreke otjecanju, uzrokujući nakupljanje vode na nepoželjnim mjestima. Razmislite o premještanju ili uklanjanju kamenja kako biste osigurali da kišnica ima čist put iz vašeg dvorišta.

6. Iskopajte korito

Ugradnja korita za potok rješenje je za poplavu dvorišta koje dobro funkcionira i dobro izgleda. Stvara odvodni kanal i preusmjerava vodu dalje od vaše kuće na način koji stvarno može poboljšati izgled vašeg krajobraza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 16:15