Ostavljaju bez daha

Impresivni vertikalni vrtovi francuskog botaničara Patricka Blanca, izumitelja zelenog zida

sustentarqui
 
 Arquitetura Sustentável
On je suvremeni inovator zelenog zida, konkretnije - izumio je moderni okomiti vrt hidroponike

Patrick Blanc francuski je botaničar, rođen 1953. u Parizu, koji radi u Francuskom nacionalnom centru za znanstvena istraživanja gdje se specijalizirao za biljke iz tropskih šuma.

“Na nosivi zid ili konstrukciju postavljen je metalni okvir koji podržava PVC ploču debljine deset milimetara na koju su vezana dva sloja poliamida debljine tri milimetra. Ti slojevi oponašaju mahovinu koja raste na liticama i podupiru korijenje mnogih biljaka. Mreža cijevi, kojima upravljaju ventili, pruža hranjivu otopinu koja sadrži otopljene minerale potrebne za rast biljaka. Sloj je natopljen kapilarnim djelovanjem hranjivom otopinom, koja gravitacijom teče niz zid. Korijen biljke preuzima potrebne hranjive tvari, a višak vode sakuplja se na dnu zida olukom prije nego što se ponovno ubrizgava u mrežu cijevi, odnosno sustav djeluje u zatvorenom krugu. Biljke su odabrane zbog svoje sposobnosti rasta u određenoj vrsti okoliša i ovisno o dostupnoj svjetlosti”, opisuje Blanc svoj vertikalni vrt.

Prvi veliki projekt vertikalnog vrta Patrick Blanc dovršio je 1986. na Cité des Sciences et de l’industrie u Parizu, ali njegov izum nije izazvao veliko zanimanje do 1994. kada je postao goruća tema među vrtlarskim profesionalcima. No, tek 2004. su se termin i tema proširili izvan kruga stručnjaka kako bi dosegli širu publiku.

image
Anlinsh
image
Anlinsh

Zbog svojeg izuma i ostvarenja raznih vertikalnih vrtova ovaj botaničar nagrađen je počasnom titulom Kraljevskog instituta britanskih arhitekata. Njegovi vertikalni vrtovi su, osim blagotvornog djelovanja na sve aspekte stanovanja od građevine pa do samih stanovnika, izuzetno atraktivni i nerijetko promatrače ostavljaju bez daha.

image
Anlinsh

Vrlo su popularni i na društvenim mrežama, posebice na Instagramu. Pronađite ih putem hashtaga #patrickblanc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 18:40