što i kako raditi

Ispravno pripremite vaš travnjak i vrt za dugu zimu da bi na proljeće zasjali u punom sjaju

 Unsplash
Briga o nekoliko jednostavnih vrtnih zadataka u jesen najbolji je način da se osigura dobar početak nakon što se vrati toplo vrijeme

Ako vam je potrebna motivacija za obavljanje jesenskih poslova brige o travnjaku i vrtu, razmislite o svim užicima u kojima ste uživali u svojim vrtovima i krajoliku tijekom proljeća i ljeta. Kako biste bili sigurni da ćete sljedeće sezone postići iste rezultate, u jesen odvojite vrijeme za pripremu travnjaka i uređenih površina za hladne mjesece koji su pred nama. Briga o nekoliko jednostavnih vrtnih zadataka u jesen najbolji je način da se osigura dobar početak nakon što se vrati toplo vrijeme.

image
Unsplash

Njega travnjaka

Jesen je kritično vrijeme za poboljšanje zdravlja vašeg travnjaka. Možete započeti organskim metodama za uklanjanje korova kako biste smanjili konkurenciju za dostupne hranjive tvari i vodu.

Prije nego na travnjak nanesete gnojivo ili druge hranjive tvari, saznajte pH vrijednosti vašeg tla. Da biste na travnjak unijeli pravu količinu hranjivih tvari ili vapna, morate znati postojeću razinu pH i dostupnost drugih bitnih hranjivih tvari u tlu. Previše ili premalo ovih hranjivih tvari ili vapnenca može biti štetno.

Ako rezultati ispitivanja pokazuju prekomjernu kiselost tla, nanesite vapno prema razinama preporučenim rezultatima ispitivanja tla. Učinite to odmah jer je za njegovo djelovanje potrebno vrijeme da donese rezultate. Ili ako je vaše tlo previše alkalno, možda ćete morati primijeniti sumpor.

Jesen je također najbolje vrijeme prozračivanja vašeg travnjaka kako bi hranjive tvari dospjele duboko u korijensku zonu i izbjegle sabijanje tla. Nakon prozračite travnjak, ponovno pospite sjemenje kako biste pomladili cijeli travnjak ili ispunili gola mjesta.

Ako živite u hladnijoj klimi, najbolje vrijeme za gnojidbu je krajem ljeta do početka jeseni. Budući da su trave najaktivnije u razdobljima umjerenog vremena - ne previše vrućeg i ne prehladnog - upravo u to vrijeme mogu najbolje iskoristiti hranjive tvari iz gnojiva. Gnojidba potiče rast korijena i pomaže travnjaku da se oporavi od ljetnih vrućina, pripremajući ga za sljedeću vegetacijsku sezonu.

image
Unsplash

Čišćenje lišća

Kad je riječ o čišćenju lišća u jesen, ekološki osviješteni vrtlari toleriraju malo zimske neurednosti radi divljači i čekaju do proljeća kako bi očistili otpalo lišće.

Uklanjanje otpalog lišća u jesen može uništiti insekte koji prezimljuju i uklanja izolaciju za insekte ukopane u zemlju. Mnoge vrste pčela koje se gnijezde na tlu oslanjaju se na otpad od lišća kako bi preživjele oštre zimske temperature. Listovi se koriste kao mjesto kukuljenja moljaca i gusjenica na koje se ptice oslanjaju kako bi prehranile svoje mlade u proljeće. Pauci također koriste zaklon od otpadnuih listova. Stoga, prije čišćenja otpalog lišća u jesen, razmislite o potrebama divljači i odlučite koliko zimske neurednosti možete tolerirati u svom krajoliku.

Odlučite li se u jesen očistiti otpalo lišće, mnogi vlasnici kuća koriste puhač lišća ili grablje za skupljanje lišća i trpanje u vreće za otpad. Evo još jedne mogućnosti: prije nego što kosilicu stavite spremite u garažu, upalite je sa pričvršćenim uređajem za prikupljanje trave i pregazite lišće kako biste ih usitnili.

Spremite sve lišće koje nakupite u rezervnu kantu za smeće ili bilo koje drugo suho mjesto i postupno ih dodajte u hrpu komposta. Isjeckano lišće možete koristiti i za vrtni malč. Ako imate više lišća nego što ga možete iskoristiti i želite ga zbrinuti, usitnjavanjem kosilicom učinit ćete ih kompaktnijima za vreće za otpad.

image
Unsplash

Povrće

Nakon što uberete posljednji urod voća i povrća za ovu sezonu, uklonite svu biljnu tvar od povrća iz vrta. Ostavljanje bi moglo uzrokovati biljne bolesti i štetočine za sljedeću vegetacijsku sezonu.

Vrtno tlo možete prokopati nakon što u jesen uklonite svu biljnu tvar. Dok neki stručnjaci tvrde da bi pretjerano prekopavanje moglo nanijeti više štete nego koristi, neki se vrtlari oslanjaju na male vrtne obrađivače kako bi suzbili korov u povrtnjacima. Ako prekopavate tlo u svojim vrtnim gredicama, ovo je vrijeme za primjenu vapna ako su ispitivanja tla pokazala da je pH tla prenizak. Učinci vapna očituju se nekoliko mjeseci, pa je primjena vapna u proljeće prekasno za usjeve.

Također ćete morati zaštititi vrtno tlo od zimskih tegoba. Možete zasaditi pokrovni usjev za velike gredice, ili možete primijeniti malč, koji je učinkovitiji za manje gredice.

image
Unsplash

Višegodišnje biljke

Višegodišnje biljke (biljke koje se vraćaju iz godine u godinu) moraju se posjeći, ukloniti potrošeno lišće, a vrtne gredice malčirati u sklopu čišćenja vrta na kraju godine. Tradicionalno, ti su se zadaci obavljali u jesen kada su biljke odumrle i lišće je porumenilo.

Međutim, najnoviji ekološki trend je pričekati proljeće prije sječe i čišćenja potrošenih višegodišnjih biljaka u korist divljih životinja.

Kako biste osigurali hranu i sklonište za divlje životinje tijekom oštrih zimskih mjeseci, razmislite o ostavljanju sjemenskih glava višegodišnjih biljaka kao hrane za ptice, čuvanju šupljih stabljika netaknutima u korist prezimljavanja korisnih insekata i pčela, te ostavljanju potrošenog višegodišnjeg lišća za podzemne stanare.

Ako ne možete podnijeti neuredne višegodišnje gredice tijekom zime, rezanje i čišćenje lišća u jesen ne pruža nikakvu zimsku zaštitu vašim biljkama i divljači, međutim, to znači da će vaši vrtovi izgledati urednije preko zime i biti spremni za novi rast u proljeće.

Čišćenje i malčiranje idu zajedno. Najbolje je učiniti oboje kako bi vaš vrt ostao bez bolesti i bio dobro izoliran.

Ako na jesen ne malčirate višegodišnje gredice, nemojte čistiti istrošene stabljike i lišće. Oni će poslužiti kao improvizirani malč koji pruža određeni stupanj zaštite u zimskih vremenskih uvjeta višegodišnjim korijenovim sustavima.

image
Unsplash

Drveće i grmlje

Da biste zaštitili malo listopadne grmlje s lomljivim granama, upotrijebite potporu kako biste s zadržali teški snijeg. Listopadno grmlje zimi ne pruža veliki zanimljivost jer opada.

Zimzeleni grmovi, naprotiv, kamen su temeljac estetike zimskog uređenja pa želite da budu vidljivi sprijeda i u središtu vaše okoline. Kako ne bi zahtijevali zimsku zaštitu, uvijek birajte zimzeleno grmlje koje je otporno na temperature u vašem području.

U velikoj mjeri zaštita drveća i velikog grmlja može se postići jednostavnim zalijevanjem u jesen. Zaustavite zalijevanje u ranu jesen, što potiče drveće i grmlje da se pripreme za zimu i sprječava novi rast koji neće biti izdržljiv prema zimskom vremenu. Zatim, nakon što su stabla spustila lišće i prije smrzavanja tla, duboko zalijevajte drveće i grmlje kako bi ih posljednji put dobro namočili prije nego što zahladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 15:47