DOGODI SE I NAJBOLJIMA

Izbjegavajte ove pogreške u vrtlarenju kako biste imali odličan urod

 /SHUTTERSTOCK
Povrću i začinskom bilju potrebno je najmanje šest sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno da bi dobro funkcioniralo

Bilo da ste vrtlar dva dana ili dvadeset godina, greške su ponekad neizbježne. Međutim, postoje neki problemi koji se lako mogu izbjeći. Odvojite trenutak da saznate kako se kloniti ovih problema i ovogodišnja bi žetva mogla biti najbolja dosad.

Pogreška br. 1: gomilanje biljaka zajedno

Nekim biljkama kao što su špinat, salata, rikula i kelj, ne smeta da rastu rame uz rame. Međutim, većina povrća je najbolja ako nije zbijeno jedno uz drugo. Rajčice, na primjer, zahtijevaju dobru cirkulaciju zraka kako bi ostale zdrave, stoga ih svakako stavite na barem 2-3 metra udaljenosti. Ako su posađene preblizu, vjerojatnije je da će biti pogođene problemima, poput plamenjača ili plijesni. Ostalo povrće koje treba malo više prostora za disanje uključuje brokulu, cvjetaču, patlidžan, slatki kukuruz, krumpir i papriku.

image
/SHUTTERSTOCK

Pogreška br. 2: zalijevanje previše ili premalo

Dosljedno zalijevanje je neophodno za dobre žetve. Većini usjeva je sasvim u redu kada dobiju oko 2-3 centimetra vlage tjedno. Kupite kišomjer za praćenje padalina i koristite sustav za navodnjavanje kapanjem ili crijevo za natapanje kako biste nadoknadili nedostatak tijekom sušnih razdoblja. Biljke koje su lišene vode pokazivati će očite znakove uvenuća i žuto lišće, a plod će se deformirati. Povrće koje dobiva previše vode općenito će biti u redu sve dok vaše tlo dobro drenira, iako dinje i rajčice mogu popucati ako zalijevanje nije dosljedno. Ako se u vašem vrtu skupi višak vode, vaši usjevi će stradati, a lišće će požutjeti. Jedini način da to popravite je da poboljšate svoje tlo dodavanjem nekoliko centimetara organske tvari. Sloj malča nanesen oko vaših usjeva također će pomoći u održavanju konstantne vlažnosti tla.

Pogreška br. 3: sadnja u hladu

Povrću i začinskom bilju potrebno je najmanje šest sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno da bi dobro funkcioniralo. Neki lisnati usjevi, kao što su salata i špinat, mogu se uzgajati u djelomičnoj sjeni, ali čak ni oni nemaju dobre rezultate izvan izravne sunčeve svjetlosti. Ako nemate osunčanu parcelu za tradicionalni vrt, pokušajte vrtlariti u posudama koje možete premještati po terasi kako biste iskoristili koliko sunca imate. Povrće uzgojeno u sjenovitim uvjetima općenito neće dati plodove, ili ako daju urod, bit će manji i manje ukusan od povrća uzgojenog na punom suncu.

image
/SHUTTERSTOCK

Pogreška br. 4: nedovoljno poboljšanja tla

Dobro tlo ključ je uspjeha svakog vrta, a posebno je važno kada uzgajate usjeve za hranu. Povrće traži prihranu, pa ako ne poboljšate svoje tlo s nekoliko centimetra komposta, gnoja ili usitnjenim lišćem, vaši će usjevi vjerojatno stradati. Napravite test tla ili uzmite šaku zemlje i stisnite je na dlanu. Ako tlo tvori tijesnu masu, još uvijek je prevlažno za rad. Ako zadrži oblik, ali se može lako rastaviti, spremno je za rad. Pospite nekoliko centimetara organske tvari po površini tla i obradite je ili lopatom unesite u gornji dio tla.

Pogreška br. 5: dopustiti korovu da preuzme vlast

Vjerojatno nije iznenađenje da će korov ugušiti vaše usjeve i natjecati se s njima za vlagu i hranu. No, jeste li znali da neke sjemenke korova mogu ostati uspavane u tlu desetljećima i da jedan primjerak obične korovske biljke može proizvesti do 500 000 sjemenki po biljci? Zato je vrlo važno eliminirati korov čim ga uočite. Ako dopustite samo jednom korovu da sazrije i pusti sjeme, godinama ćete se boriti s problemom. Kako biste zadržali korov, počnite s posipanjem malča po površini tla odmah nakon sadnje. Zatim, ako korov počne probijati barijeru malča, uklonite ga rukom ili upotrijebite oštru motiku koja će biljke odrezati iz korijena. Izbjegavajte korištenje kemijskih herbicida, osobito u vrtu s hranom.

Pogreška br. 6: presađivanje

Lako je malo izmaknuti kontroli kada je u pitanju uzgoj povrća i začinskog bilja. Ideja o žetvi košara ukusnih, svježih proizvoda može vas dovesti u iskušenje da posadite usjeve koje vaša obitelj baš i ne voli. Na primjer, ako vaša djeca ne žele jesti mahune, iskoristite prostor u svom vrtu za uzgoj drugog povrća u kojem će svi uživati. Nema razloga uzgajati sve što nađete u katalogu sjemena ako su sve što vam stvarno treba malo rajčice, zelene salate i paprike. I što je još važnije, nema potrebe uzgajati 20 biljaka rajčice kada će dvije ili tri obaviti posao. Imati toliko povrća koje raste odjednom oduzima vrijeme i energiju.

Pogreška br. 7: izgladnjivanje usjeva

Povrće nije čarobno. Bez pravilnog hranjenja ne može samo proizvoditi plodove. Osim nadopunjavanja tla kompostom, dobra je ideja dodati malo komposta svaki put kad sijete ili berete novi usjev. Granulirana gnojiva sa sporim otpuštanjem također su korisna i hranit će vaše biljke do 90 dana. Jednostavno pospite granule oko svojih biljaka prema uputama na etiketi i svaki put kad padne kiša, vaše će biljke dobiti brzi obrok. S druge strane, pazite da ne pretjerate s prihranjivanjem biljaka. Neki usjevi, poput rajčice, proizvest će više lišća nego ploda ako im se daje previše dušika.

image
/SHUTTERSTOCK

Pogreška br. 8: ne nudite dovoljno podrške

Povrće, kao što su rajčice, krastavci, mahunarke i dinje, najbolje uspijeva kada mogu rasti, iznad ili kroz potporu koja sprječava da njihovi plodovi dodiruju tlo. Rajčice dobro rastu u čvrstim kavezima dizajniranim samo za njih, a dinje i krastavci mogu se namjestiti da se prostiru preko mrežastog tunela ili rešetke. Grah se više voli uvijati uz rešetku ili drugu okomitu potporu. Potpore pomažu da ti usjevi budu zdraviji osiguravajući bolju cirkulaciju zraka, a plodovi ostaju zdraviji i čišći držeći se visoko iznad površine tla.

Pogreška br. 9: propuštanje štetnika

Držite insekte podalje pregledom svojih usjeva barem jednom tjedno. Odvojite nekoliko minuta i pregledajte i gornju i donju površinu lišća i uklonite sve štetnike koje vidite što je prije moguće. Nakon što se učvrste, ne treba dugo da se populacije insekata razmnoži i unište cijeli urod. I imajte na umu da većina insekata napada samo određenu vrstu usjeva, pa ako ne vidite nikakvu štetu na svojim rajčicama, vaša tikva bi mogla biti napadnuta samo nekoliko metara dalje. Dobra je vijest da se većina štetočina može iskorijeniti ako ste oprezni i ručno uklonite najgore napasnike. Ali ako se nađete u borbi s vojskom štetočina, upotrijebite biološku kontrolu kojom je sigurno prskati usjeve za hranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2024 00:25