U visokoj zgradi Eurotowera

Izdržljive biljke koje upijaju zračenje i toksine u uredima

U visokoj zgradi Eurotowera pronašli smo divne, preuređene poslovne prostore u kojima caruje raskošno zelenilo. Makeover je vodio arhitektonski tima aBWD. Evo što su nam sve ispričali o ovom zadatku

Na zagrebačkom Trnju, uz jednu od najprometnijih ulica u glavnom gradu, stoji odavno svima poznata visoka zgrada Eurotower, ali ono što je nekima manje poznato jest da dio poslovnog prostora na toj adresi zauzima Erste banka koja se odlučila na preuređenje svojih prostora.

Taj izrazito zahtjevni zadatak su povjerili svojim dugogodišnjim arhitektima iz ureda aBWD koji je pod vodstvom Tea Budanka. Moglo bi se reći da se zapravo radi o prvoj fazi uređenja jer sam projekt posjeduje mogući rasplet uređenja 10.000 kvadrata i 1000 radnih mjesta, što govori o ozbiljnosti zadatka i obavezi promišljanja u različitim mjerilima i disciplinama. Zamolili smo Tea Budanka da nam ukratko dočara kako je taj proces izgledao.

Upotreba prirodnog zelenila, u žardinijerama ili zelenim zidovima, uz dijeljenje prostora, znatno popravlja i njegov miris

- Uređen je cijeli kat poslovne zgrade s 1200 kvadrata površine i otprilike 120 radnih mjesta. Radi se o pilot-projektu za ostatak upravne zgrade, kojim se ispituju mogućnosti desk sharinga-dijeljenja radnih mjesta među zaposlenicima. Cilj je kreiranje radne atmosfere zajednice bez uobičajene hijerarhije. U prostoru ne postoje pojedinačni uredi - navodi arhitekt i u nastavku detaljno objašnjava: - Dakle, cijela serija pojedinačnih ureda nanizanih uz hodnike je uklonjena. Prostori za rad se izmjenjuju od standardnog radnog mjesta preko raznih oblika prostora za zajednički i povremeni rad, različitih formata soba za sastanke, videokonferencije i slično, varirajući sve vrste sjedenja, od niskog do visokog, do kuhinje i dnevnog boravka kao mjesta posebnih susreta.

U uređenju prostora se pazilo i na to da proizvođači budu u najvećoj mjeri iz Hrvatske, a kako se uklanjanjem zasebnih ureda smanjila potreba za kvadratnim metrima, to je otvorilo priliku za uštedu sredstava koja su se sada mogla utrošiti na kvalitetniju opremu. Također se vodila briga o reciklaži i ponovnoj uporabi.

Važno je istaknuti da se ovdje nije radilo samo na promjeni prostora, nego se stremilo i transformaciji sveukupnog procesa rada. Postizanje takve promjene je velika odgovornost, a jedna od prvih stavki koja je morala biti zadovoljena u tom procesu jest da prostor bude pristupačan, blizak i opušten tako da se radnik može osjećati kao da je doma. Budanko navodi da su boje, materijali i rasvjeta pažljivo izabrani kako bi pozitivno djelovali na ljude koji se nalaze u tom okruženju. Velika količina raznih štofova u različitim bojama čini prostor bliskim i mekanim, a ujedno radikalno popravlja akustiku prostora što uvelike olakšava rad u prostoru. Isto tako, sustavna i količinski ozbiljna upotreba prirodnog zelenila, bilo u posebno dizajniranim grupama žardinijera ili zelenim zidovima, uz dijeljenje prostora popravlja miris prostora, pogotovo u zonama kopiranja i printanja.

U samom izboru biljaka uvelike se pazilo na njihovu izdržljivost u zatvorenim prostorima i pod umjetnim svjetlom, ali se i vodila i briga o tome da biljke pritom spadaju u kategoriju “zdravih” biljaka tako da iz prostora upijaju zračenje i toksine. Nekoliko vertikalnih vrtova duž cijelog prostora čine Aglaonema Maria, Chlorophytum lemon, zlatni puzavac, begonije i jedarce, dok su u podnim žardinijerama nasadi bambus i areka palmi, obrubljeni zmajevac, fikus benjamin, fikus indijski te jedarce. Briga o zelenilu (iako u obvezi službe za upravljanje objektom) zaposlenicima pruža još jednu mogućnost da se u uredu osjećaju kao doma.

Činjenice su vrlo jednostavne: na radnome mjestu provodimo više od polovice svoga dana, a kada se sve zbroji, to je na kraju dobar dio našega života. Ovakav način promišljanja arhitekture i dizajna poslovnih prostora uvelike olakšava tu činjenicu.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 08:03