IZRADA NOVIH TEGLICA

Izradite držač lončića od starih rukavica i cementa

 

Iako sam pobornik glinenih teglica, koje su višestruko iskoristive. Svjestan sam da će se rijetki među nama odlučiti prihvatiti lončarstva i eksperimentirati s glinom. Naime, radi se o posebnoj tehnici za koju morate imati puno iskustva i volje. Osim toga, potrebne su vam i posebne peći u kojima svoje radove morate ispeći nakon izrade, kako bi postali upotrebljivi.

Za vas manje entuzijastične, koji samo želite napraviti lončiće za svoje biljke, predlažem da nabavite cement. Naime, postoji više vrsta cementa. Također, postoje i različite boje, od bijele, boje terakote do sive.

Raspitajte se u većim trgovinama koje prodaju građevinski materijal. Moram napomenuti da možete nabaviti vreću već od 1 kg, tako da ne morate nužno nabavljati količine od 20-25 kg koje se prodaju u većini trgovina.

Osim toga, potrebne su vam i posude, koje ćete koristiti za kalupe te listovi, folije i slično, kojima možete napraviti teksturu i na taj način ukrasiti tegle. Za kalupe preporučujem plastične posude koje možete upotrijebiti više puta.

ODABIR KALUPA

Kao kalup za izradu možete koristiti svašta. Uglavnom, imajte na umu da stvrdnutu teglicu morate moći izvaditi iz tog kalupa ili sam kalup mora biti iskoristiv. Ja sam koristio doslovno sve što sam pronašao kod kuće. Od plastičnih posuda, posudica koje su mi ostale od salate, plastičnih teglica, pa do stare radne cipele koju sam namjeravao baciti. Budite kreativni.

ODABIR RELJEFA

Reljef ili tekstura je također nešto što ovisi isključivo o vašoj mašti. Možete koristiti listove kelja ili nekih folija, poput one s mjehurićima. Takvim podlogama ćete obložiti dno kalupa (posude) prije nego što u nju izlijete smjesu pripremljenog cementa. Važno je da pri odabiru koristite listove, grančice, folije koje su dovoljno čvrste da ih nakon stvrdnjavanja betona možete pažljivo skinuti s posude.

IZRADA BETONSKE SMJESE

“Beton je mješavina cementa, vezivnog materijala (papira, pijeska) i vode, uz mogući dodatak polipropilenskih vlakana.”

Cement koji se upotrebljava uvijek mora biti suh, svjež i ne smije biti zgrudan. Za miješanje betona za posude koristite papir. Izbjegavajte sjajni, glatki papir, kao iz našeg časopisa. Najpogodniji je novinski papir. Istrgajte papir na uske trake, namočite ga u vodi i ostavite par dana. Nakon što se dobro razmočio, odstranite višak vode pa izmiksajte papir u finu smjesu. To ćete najjednostavnije napraviti ručnom električnom bušilicom s nastavkom koji se inače koristi za miješanje smjesa u građevinarstvu ili boja za zid. Nakon toga uzmite istu količinu cementa i u nju stavite malo polipropilenskih vlakana (prstohvat za teglu srednje veličine). Dobro promiješajte. Ova vlakna se dodaju smjesi betona radi sprečavanja stvaranja mikropukotina. Na taj način se onemogućava ulazak vode koja može prouzročiti pucanje betona pri smrzavanju. Miješajte masu sve dok ne dobijete finu jednoličnu smjesu. Kako vam se cement ne bi lijepio za stijenke kante, odnosno prebrzo sušio smjesu, umiješajte prvo jednu polovicu cementa, a zatim ostatak. Postoje na tržištu i boje za beton, koje također možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama. Ako se odlučite na to, dodajte i tu boju u ovu smjesu, pa sve dobro izmiješajte zajedno s njom.

Morate paziti da vam smjesa bude optimalno vlažna. Najlakši način za to je da uzmete malo smjese i jako je stisnete u šaci. Ako se kapljice vode naziru među prstima, to je to! Ne smije se cijediti niti biti potpuno suha.

Umjesto papira, možete napraviti i klasičnu smjesu betona s pijeskom. Na tržištu se mogu nabaviti već gotove mješavine, koje su pakirane u papirnatim vrećama. Takvim je smjesama potrebno samo dodati vodu. Idealne su za manje radove, ali su relativno skupe. Zasebne sastojke možete kupiti u rinfuzi ili na vreće, ali onda morate prilagođavati omjer cementa i pijeska prema uputama proizvođača. Miješa se samo količina koja vam je potrebna.

“Cement je građevinski vezivni materijal dobiven usitnjavanjem i pečenjem vapnenca i lapora u fini prah. Kada se izmiješa u određenim omjerima s vodom, pijeskom ili tucanikom dobije se mort, žbuka ili beton.”

Prije pripreme betona posudu (kalup) iznutra premažite jestivim uljem

IZLIJEVANJE BETONA U KALUP I IZRADA DRENAŽNIH OTVORA
  1. Prije pripreme betona pripremite posudu (kalup) tako da ga iznutra premažete jestivim uljem. Na taj način ćete spriječiti da se beton zalijepi za stijenke.
  2. Zatim, možete u dno kalupa umetnuti folije, listove biljaka i slično, ako želite reljef.
  3. Ponovo nauljite listove pa izlijte beton.
  4. Nakon toga umetnite nauljene čepove od flaša ili štapiće u dno kako biste napravili otvore za drenažu.
  5. Zatim utisnite drugu (manju) posudu s gornje strane, da formirate dno posude. Drugim riječima, morate utisnuti manju posudu u veću, kako bi te dvije posude formirale kalup za smjesu od betona.
  6. Nakon toga ostavite nekoliko dana da se beton dobro stvrdne.
  7. Tek kad ste sigurni da je dovoljno očvrsnula, posudu možete izvaditi iz kalupa. Učinite li to prerano, može puknuti stijenka posude.
  8. Nakon što ste je izvadili iz kalupa, posudu možete dodatno zagladiti i obraditi brusnim papirom.

IZRADA DRŽAČA LONČIĆA OD STARE RUKAVICE I CEMENTA

1. Staru gumenu rukavicu napunite pripremljenim cementom. Dobro zavežite kraj sa špagom, kako biste dobili formu dlana. Oblikujte “dlan” u željenu formu, pa na nju utisnite teglicu, kako bi ostao otisak.

2. Nakon što se cement stvrdne, pažljivo skinite rukavicu.

3. Dobili ste dlan u koji možete staviti teglicu s cvijećem.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 22:48