SOČNE I ZDRAVE

Jagode su vam postale pljesnive za samo dva dana? Evo kako da ostanu svježe najmanje tjedan i više

 /SHUTTERSTOCK

U supermarketima možemo kupiti jagode gotovo cijelu godinu, no topli dani i proljeće na vratima kao da mame na konzumiranje ovog mnogima omiljenog voća. Problem je što jagode iz supermarketa jako brzo postanu pljesnive - već drugi ili treći dan možete ih baciti. S obzirom da su još uvijek poprilično skupe, to je pravo bacanje novca. Evo kako da vam ostanu svježe i sočne od najmanje tjedan do 10 dana.

image
/SHUTTERSTOCK

Kao prvo, dobro pregledajte sadržaj košarice s jagodama koje ste kupili. Odmah izdvojite sve koje su natučene. Njih možete odmah pojesti, a one na kojima primijetite plijesan bacite, jer će se jako brzo proširiti. Ako ih planirate držati u hladnjaku, nikako im nemojte skidati peteljke. Kroz odrezani dio će izgubiti okus i povući vodu, a jagode iznimno loše podnose vlagu.

image
/SHUTTERSTOCK

Umjesto toga, u posudi napravite otopinu alkoholnog octa i vode u odnosu 1:3 pa na jednu minutu potopite jagode u nju. Ocat će uništiti potencijalne bakterije i spore plijesni. Potom ih izvadite i stavite na papirnati ubrus da se dobro osuše. Suhe jagode stavite u staklenu ili plastičnu posudu s poklopcem i spremite u hladnjak.

image
/SHUTTERSTOCK

Kad ih poželite jesti, operite ih u cjedilu nad mlazom vode neposredno prije konzumacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:32