(VIDEO)

Jedina ispravna njega biljke Ficus lyrata. Ovo je sve što treba znati!

 INSTAGRAM @THEBALCONYGARDEN/
Smatra se zahtjevnom za održavanje, ali ako joj se osiguraju adekvatni uvjeti puno direktne svjetlosti i redovito zalijevanje, nije.

Ficus lyrata nezaobilazan je u uređenju interijera. Ovo je biljka koja mijenja izgled i atmosferu svakog prostora, a savršen odnos volumena krošnje i praznine debla, strukturiranosti i svojevrsne hirovitosti daju joj odlike skulpture u prostoru.

Ficus lyrata zimzeleno je drvo iz porodice Moracea poznato kao Lirasti fikus ili Fiddle leaf fig. Iz vertikalnih, malo razgranatih stabljika izrastaju veliki, tamnozeleni listovi, kožaste strukture, izražene nervature i valovitog ruba koji mogu dosegnuti i dužinu od 40 cm. Ako se uzgaja kao sobna biljka, izostaje plod. Puno direktne svjetlosti i vlažna, dobro drenirana zemlja najbolje oponašaju uvjete prirodnog staništa.

Lirasti fikus ne podnosi propuh i presuh zrak, stoga je listove potrebno orošavati tijekom cijele godine ili ih prebrisati vlažnom, mekom krpom. Biljku treba zalijevati u prosjeku jedanput tjedno, pogotovo kada se gornji sloj zemlje isuši, no i izgled opuštenih listova bit će vam jako dobar pokazatelj velike potrebe ove biljke za vodom. U razdoblju od proljeća do kasne jeseni biljku je potrebno dohranjivati tekućim gnojivom za lisne sobne biljke.

Kako pravilno zalijevati ovu biljku pokazali su dečki iz @thebalconygarden na svom Instagram profilu.

"Jednom tjedno izvodimo našu biljku Fiddle Leaf Fig van na tjedno namakanje. Pazimo da smočimo svaki list i granu, što obično traje nekoliko minuta", pišu.

"Također se pobrinemo da joj korijenje dobro namočimo - to je vrlo važno".

"Na kraju, volimo joj nježno tresti grane kako bismo simulirali vjetar, što je potiče da ojača kako bi izdržala te ‘prirodne sile‘. Nakon što je sasvim lijepa i suha, nosimo je unutra i vraćamo u njen vrtni lonac."

Kako vi njegujete svoj Ficus lyrata?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 10:42