borba protiv insekata i gmizavca

Jedna biljka 99 % tjera komarce, a druga ima otrovne sastojke kojih se groze ose. Imamo i popis biljaka koje ne podnose zmije!

Pelin

 /Shutterstock

Problemi s komarcima, muhama, osama i svim ostalim insektima već standardno nastupe kada dođu ljetni, vrući dani, a vi biste se baš tada željeli odmoriti u svom nedavno uređenom balkonskom prostoru. Ipak, to ne znači da ne postoji rješenje kako ih se riješiti. Uz razne stvarčice koje možete pronaći u trgovinama, insekte možete "otjerati" i biljkama na svom balkonu. Pogledajte koje su to dekorativne biljke prirodno rješenje za "tjeranje" dosadnih insekata.

BILJKE KOJE ODBIJAJU KOMARCE

Biljke koje pomažu u borbi protiv komaraca naši su heroji. Dok zujave napasti tjeraju svojim eteričnim svojstvima, za čovjeka su olfaktivno ugodne, a i vizualno su lijepe. Način obrane od komaraca je kreiranje gredice u kojoj rastu lavanda, bosiljak, menta, mirisne pelargonije i kadifice.

image

Komarci

/Shutterstock

Naravno, da bi eterična moć tih biljaka došla do izražaja, potrebno je posaditi više od jednog primjerka i smjestiti se u njihovoj neposrednoj blizini radi što boljeg učinka, govori vrtlarica Andreja Čoh i u nastavku nabraja i objašnjava koje su to biljke koje jednostavno morate imati ako se želite zauvijek riješiti komaraca i bezbrižno uživati u sunčanim danima bez straha od uboda.

Lavanda

Snažni miris lavande od eteričnih ulja koja se mogu destilirati iz cvjetova često se koristi u aromaterapiji. Osim što će svojim mirisom otjerati komarce, lavanda će vas smiriti i djelovati pozitivno na vaše raspoloženje.

image

Lavanda

OLGA BUNGOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Menta

Osim komaraca, menta će svojim mirisom otjerati i mrave, buhe i ostale razne druge insekte. Osim toga, buketići suhe mente imaju uistinu neugodan miris za miševe.

image

Menta

/Shutterstock

Bosiljak

To je najjači repelent i svojim će mirisom otjerati komarce, ali i druge insekte. Ako vas komarac ugrize, protrljajte to mjesto listovima od bosiljka, smanjit ćete svrbež. Danas postoje brojne sorte bosiljka koje će svaki prostor uljepšati svojom bojom, mirisom i izgledom.

image

Bosiljak

/Shutterstock

Ružmarin

Komarci nikako ne podnose miris ružmarina. Dovoljno je teglicu s ružmarinom postaviti na prozorsku dasku i komarci neće ulaziti u prostoriju, posebno kada je u cvatu. Miris ružmarina bit će intenzivniji ako protresemo biljku, a time i učinkovitiji. Osim toga, lišće ružmarina pomoći će vam da ublažite svrbež i upalu od uboda komaraca. Od eteričnog ulja ružmarina možete napraviti preparat protiv komaraca.

image

Ružmarin

/Shutterstock

POSADITE BILJKE KOJE ODBIJAJU OSE

Jedan od načina odbijanja osa je sadnja sorti biljaka koje odbijaju ose poput metvice, majčine dušice, eukaliptusa, pelina i citronele. Posadite ih bilo gdje u blizini svoje kuće, pogotovo tamo gdje ste u prošlosti vidjeli ose. Cvijeće poput nevena i pelargonija lijepo je i također odvraća ose.

image

Ose

/Shutterstock

Postoji nekoliko biljaka koje je bolje izbjegavati jer zapravo privlače ose. To uključuje slatki komorač, divlju mrkvu i stolisnik.

Metvica

Metvica (lat. Mentha) je rod cvjetnica s oko trideset raznih vrsta trajnica iz obitelji Lamiaceae. Metvica je rasprostranjena u Australiji, Americi, Europi i Aziji. Također postoji nekoliko hibridnih vrsta. Metvica aromatična biljka, koja naraste do visine od 10 do 120 cm, listovi su većinom tamno zelene boje. Njezin divni i opijajući miris otjerat će ose, a vas oduševiti i večer učiniti ugodnijom.

image

Metvica

/Shutterstock

Eukaliptus

Eukaliptus, rod vazdazelenog grmlja i drveća porijeklom je iz Tasmanije i Australije. U svojim listovima sadrži otrovne sastojke koji mu služi kao obrana od raznih kukaca, pa tako i osa.

image

Eukaliptus

/Shutterstock

Majčina dušica

Majčina dušica je ljekovita biljka koja ne sadrži niti jedan štetan sastojak. Latinski naziv ove biljke je Thymus serpyllum, a u narodu je poznata kao bakina dušica, divlji bosiljak, tamjanika, mažurana, bukovica, čabrac i poljski ili vrtni timijan. Majčina dušica najviše raste na kamenjaru, ravnicama, suhim travnjacima, obroncima i livadama. Riječ je o biljci koja cvjeta na osunčanim i toplim mjestima. Smatra se da je majčina dušica porijeklom s Mediterana, a danas ju je moguće vidjeti gotovo u svim toplijim krajevima svijeta.

Pelin

Riječ je o biljci gorkog ukusa, koja osim svojih poznatih ljekovitih svojstava ima i tu osobinu da je odlična biljka protiv osa. Zasadite je kao ukras i riješite se malih i neugodnih napasnika.

image

Pelin

/Shutterstock

BILJKE KOJE TJERAJU ZMIJE

Stručnjakinja za vrtlarstvo Lindsay Hyland kaže da zapravo ne tjeraju sve biljke sve zmije - neke su odbojne samo određenim vrstama. Evo popisa koji svakako valja znati.

image

Zmije

/Shutterstock

Zmijska biljka

Postoji više od tračka ironije u tome da je zmijska biljka, koja se također nazivamo i svekrvin jezik, poznata kao biljka koja odbija zmije. Iako se zmije ne boje imena, njezin gotovo mitološki zmijski izgled odbija zmije - one je se boje.

- Često se sugerira da je vizualni izgled ove biljke ono što odvraća zmije, ali nisam našla nikakve dokaze koji bi to poduprli - primjećuje Phillips. Umjesto toga, ona kaže da je "vjerojatno oštro i kruto lišće" ono što tjera zmija podalje od ove biljke. Bonus je to što zmijska biljka zahtjeva vrlo malo održavanja (tehnički je sukulent i vrlo popularna sobna biljka) i smatra se odličnim izborom za početnike u uzgoju biljaka.

Božikovina

Poput zmijskih biljaka, božikovine - koje možda prepoznajete po crvenim bobicama koje su prikladne za blagdane i zubatom lišću - mogu zadržati zmije podalje zahvaljujući površini svojih bodljikavih listova.

image

Božikovina

/Shutterstock

Krizanteme

Neslužbeni jesenski cvijet, krizanteme, nisu samo lijep dodatak vašem dvorištu - također su vrlo moćan repelent za zmije.

- Postoje mnoge biljke koje odbijaju zmije, ali najučinkovitije su one koje sadrže kemikaliju koja se zove buhač. Ova prirodna kemikalija dolazi iz cvijeta krizanteme i smrtonosna je za zmije - kaže Hyland

Krizanteme će također držati podalje mnoge insekte. Zapravo, prema National Geographicu, kemikalija se "može ekstrahirati i upotrijebiti za stvaranje prirodnih insekticida kojima poljoprivrednici prskaju usjeve kako bi ih zaštitili od grinja, mrava i lisnih uši, a da ne naškode ničijem zdravlju."

image

Krizantema

/Shutterstock

Neveni

Hyland je također ukazala na druge biljke s jakim mirisima koje mogu otjerati zmije, uključujući neven.

- Neven ispušta jak miris koji mnoge zmije smatraju nepodnošljivim pa će izbjegavati područja na kojima je zasađeno ovo cvijeće - kaže Hyland. Poput krizantema, i neven ima dvostruko djelovanje kao jedno od najpopularnijih sredstava protiv insekata.

- Posadite ih po obodu svog vrta ili na područjima gdje želite otjerati zmije - preporučuje Benita Middleton, glavna vrtlarica u Benita‘s Garden Services.

Češnjak

Kada je riječ o talijanskoj kuhinji, bosiljak i češnjak idu ruku pod ruku. A kako se ispostavilo, oboje odbijaju i zmije.

- Neki ljudi vjeruju da jak miris češnjaka odbija zmije. Sađenje češnjaka oko vašeg vrta ili korištenje sredstava za prskanje na bazi češnjaka može ih donekle odvratiti - objašnjava Middleton.

image

Češnjak

Unsplash/

Limunska trava

Još jedna biljka čiji miris zmije ne podnose je limunska trava. Zapravo, kao što Bryan Clayton, izvršni direktor tvrtke GreenPal, primjećuje.

image

Limunska trava

/Shutterstock

- Njegova aroma citronele često se koristi u repelentima za insekte - ističe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 20:23