NIJE CRVENA

Jedna specifična boja cvijeta držat će podalje golubove i druge ptice od vašeg vrta

 /SHUTTERSTOCK

Poznati pod nadimkom "leteći štakori", golubovi mogu izazvati probleme u vašem vrtu. No stručnjaci kažu da će jedna specifična boja cvijeta pomoći da ih uplašite, a nijansa je usko povezana s opasnošću. Dok vaš um možda misli na crvenu, koja se u ljudskom svijetu često koristi za znakove opasnosti, prometne signale i točke zaustavljanja, to uopće nije slučaj s golubovima.

Umjesto toga, vrtni centar Sefton Meadows tvrdi da je bijela boja ključ za tjeranje štetočina, zbog njenog značenja i upotrebe u prirodi. "Bijela je ‘opasna‘ boja za ptice, na isti način na koji je crvena boja upozorenja za ljude", objasnili su stručnjaci.

"Mnoge ptice koriste bijelo perje kako bi pokazale jedna drugoj da postoji opasnost pred njima, pa bi sadnja raznog bijelog cvijeća oko područja koja želite zaštititi mogla biti dovoljna da odvratite ptice od slijetanja."

Na prvi pogled, golubovi se mogu činiti bezopasnima. Oni se šetaju grickajući mrvice na terasi ili provode vrijeme skupljajući granje kako bi sagradili gnijezda. Ali oni su obično glavni krivci za uništavanje vrtnih biljaka i povrtnjaka. Jedna dosadna ptica prošlog rujna nanijela je štetu u stanu u istočnom Londonu u vrijednosti od 15.000 funti, prenosi Mirror.

Dakle, da biste ih zauvijek otjerali, bijele ruže, petunije i hortenzije su među najboljim cvijećem koje možete posaditi, uz lobeliju, božure i tratinčice. Viseći sjajni predmeti, poput ogledala i CD-a, također mogu pojačati učinak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 15:04