PREDNOSTI I MANE

Jedna vrsta tegla za sobno bilje posebno je popularna, ali u njima može doći do propadanja korijena

 /SHUTTERSTOCK

Svi znamo da se sobne biljke mogu uzgajati u različitim posudama, a njihov oblik i veličina često određuju kojom će brzinom biljka rasti, kao i kvalitetu njezinog razvoja. Primjerice, fikusu će odgovarati velika tegla, dok kaktus zbog plitkog korijenja može rasti i u niskoj. Na tržištu se najčešće nalaze plastične, glinene i keramičke posude. Evo koje su im prednosti i mane.

image
/SHUTTERSTOCK

PLASTIČNE TEGLE

Njihova najveća prednost je to što su jeftine, ali sigurno nisu najbolji izbor. Nisu za velike biljke, jer su lagane i lako će se prevrnuti, pogotovo kad se zemlja u njima osuši pa su još lakše. Iskoristite ih za manje biljke, a ako su vam dosadna njihova najčešće smeđa boja, poprskajte ih sprejem za plastiku u željenoj boji kako bi vam se uklopile u interijer.

image
/SHUTTERSTOCK

GLINENE TEGLE

Ova vrsta tegli dobra je za sve biljke. Nisko cvijeće lijepo izgleda u malim i širokim posudama, a zimzeleno u jednostavnim teglama od terakote. Nedostatak im je što se na većini nakon nekog vremena pojave bijele mrlje od kamenca i soli iz mineralnog gnojiva. No to je rješivo - umočite četkicu za zube u alkoholni ocat i istrljajte mrlje pa će nestati.

image
/SHUTTERSTOCK

KERAMIČKE TEGLE

Keramičke posude treba koristiti isključivo za prekrivanje neuglednih plastičnih tegli u kojima smo kupili biljku. One obično nemaju drenažne otvore i kad bi biljku posadili u njih velika je vjerojatnost da bi ubrzo došlo do propadanja korijena zbog nakupljanja previše vode. Zato njihova funkcija treba biti isključivo estetska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:51