Mladi luk je omiljen zbog svoje jarke zelene boje i jedinstvenog okusa, no malo ljudi ga uzgaja kod kuće. Bez obzira jeste li samouvjereni vrtlar ili ne, ovo mirisno povrće lako je posaditi i njegovati. Naime, možete ga uzgojiti koristeći otpad od kuhanja.
Nešto što možda mnogi ne znaju o mladom luku je da je mladi luk ubran prije nego što je lukovica nabubrila i postava veća!
Za "nula otpada" i "stalnu zalihu" domaćeg luka, sve što vam treba je jedna vezica svježeg iz trgovine ili supermarketa.
Kako uzgajati mladi luk?
Kako biste uzgojili vlastiti usjev bez kupnje sjemena, započnite s rezanjem vrhova mladog luka, ostavljajući otprilike jedan do dva centimetra od bijelog dijela i korijena.
Ne treba vam ni lonac za početak. Sve što trebate je staklenka ili mala čaša s vodom i prazna prozorska daska.
Stavite korijenje mladog luka u vodu tako da bude uronjeno u tekućinu kako biste potaknuli rast.
Gornji dio luka treba cijelo vrijeme biti iznad vodene linije.
Sve što trebate učiniti je ostaviti staklenku na sunčanom mjestu i "pričekati da se čarolija dogodi". Luk bi trebao početi ponovno rasti za samo nekoliko dana, ako ima dovoljno sunca i topline. Za najbolje rezultate važno je mijenjati vodu svakih nekoliko dana kako bi ste održali svježinu i spriječili rast bakterija. Jednostavno izlijte staru vodu i ponovno je napunite svježom tekućinom.
Čak se i uvenuli luk može koristiti za ovaj vrtlarski trik.
Kada je riječ o žetvi mladog luka, skladištenje je ključno kako bi ostao svjež što je duže moguće.
Budući da sadrže više vlage od zrelog luka, ne smiju se držati na sobnoj temperaturi dulje od nekoliko dana.
Uvijek ih držite u ladici hladnjaka zatvorene u plastičnoj vrećici.
To bi trebalo spriječiti pojavu plijesni i pomoći luku da ostane svjež oko dva tjedna.