Sadnja u slojevima

Jesenska sadnja lukovica: Još uvijek imate vremena posaditi lukovice u balkonske tegle

 Amber Maxwell Boydell/Unsplash
Iako se u teglama lukovičasto cvijeće može uzgajati pojedinačno, veći efekt postići ćete sadnjom više vrsta lukovica u jednoj tegli

Uzgajanje lukovičastih biljaka efikasna je tehnika vizualnog oplemenjivanja balkonskog prostora u proljeće. Ne samo da se lukovice mogu saditi u tonovima ovisno o vrtlarskoj temi balkona ili vrta, nego se njihovo cvjetanje može tempirati od proljeća pa do ranog ljeta. Štoviše, neke lukovice, poput zumbula, idealne su za uzgoj u teglama na prozorskoj dasci, baš kao i narcise ili sunovrati. Jesen je doba sadnje ranih proljetnih lukovica pa je sad ponuda u vrtnim centrima najveća, no prilikom kupnje lukovica treba obratiti pažnju na nekoliko detalja.

image
Darko Tomaš/CROPIX

1. Kvaliteta lukovica koje se kupuju

Nažalost, u mnogim vrtnim centrima ne pazi se na kvalitetu robe koja se nudi na policama pa kupnji treba pristupiti s krajnjim oprezom. Lukovice koje su smežurane ili osušene, a pogotovo ako su pokrivene s plijesni, nikako ne treba kupovati. Kvalitetne lukovice na pogled su zdrave, čvrste i sa svih strana neoštećene. Primjerice, tulipani trebaju imati neoštećenu ovojnicu, u suprotnom su podložni bolestima.

image
Darko Tomaš/CROPIX

2. Izbjegavajte prošlosezonske zalihe lukovica

Lukovičasto bilje poput dalije sadi se na proljeće pa ih je pametnije kupovati kad im je sezona. Uvijek nastojte kupiti najsvježiju vrstu cvijeća u dućanu i posadite odmah nakon kupnje.

image
Zoe Deal/Unsplash

3. Prije odlaska u dućan informirajte se o cvijeću koje kupujete

Neke vrste lukovičastog bilja ne mogu prezimiti na našim kontinentalnim zimskim temperaturama, poput sparaksisa i frezija. Lukovice odaberite da budu u skladu s mjestom gdje ćete ih posaditi.

image
Artur Aleksanian/Unsplash

PROLJETNO ŠARENILO LUKOVICA NA BALKONU

Još uvijek imate vremena posaditi lukovice u balkonske tegle čiji će predivni cvjetovi biti dobrodošlo osvježenje nakon zimskih mjeseci. Iako se u teglama lukovičasto cvijeće može uzgajati pojedinačno, veći efekt postići ćete sadnjom u slojevima, odnosno grupiranjem više vrsta lukovica u jednoj tegli.

image
Amber Maxwell Boydell/Unsplash

Najbolji efekt postiže se sadnjom u slojevima

LUKOVICE U TEGLI U NEKOLIKO KORAKA:

image
Darko Tomaš/CROPIX

1. Nabavite što dublji lonac od najmanje 30 cm jer se lukovice dužine 5 cm sade u teglu dubine najmanje 20 cm, s time da od površine zemlje do ruba tegle treba biti 2,5 cm slobodnog prostora.

image
Darko Tomaš/CROPIX

2. Na dno tegle stavite organski otpad, a zatim sloj zemlje.

image
Darko Tomaš/CROPIX

3. U tegli će se uzgajati tri vrste lukovica: tulipan, narcise i muscari. Prvo se sade lukovice tulipana tako da je šiljasti vrh okrenut prema gore, no ako nije jasno koja je prava strana, lukovicu se može posaditi i bočno jer će na taj način biljka bez teškoća naći svoj put prema gore. Lukovice se prekriju slojem zemlje.

image
Darko Tomaš/CROPIX

4. U sljedećem sloju sade se lukovice narcisa, koje se ponovno prekriju zemljom, a zatim lukovice muscara.

image
Darko Tomaš/CROPIX

5. Na kraju smo posadili mini maćuhice i međuprostor zapunili zemljom te je obilno zalili.

image
Brandi Redd/Unsplash

6. Tijekom zime biljka se povremeno zalijeva, tek toliko da zemlja nije suha, ali ni pretjerano vlažna.

image
Oscar Helgstrand/Unsplash

U jesensko i zimsko doba mirovanja biljke se dohranjuju jednom mjesečno i rjeđe, a za dohranu se mogu koristiti različita organska gnojiva, humus od kalifornijskih glista te usitnjene ljuske jajeta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 17:10