ČUDA PRIRODE

Jeste li čuli da su svi plodovi smokvi prepuni mrtvih osa? Evo što je istina

 John Cameron/Unsplash
Otkrivamo koji je odnos smokve i ose te dolazimo do slatke istine

Smokve su slatko, jestivo voće koje se često prodaje samostalno, u džemovima ili kao baza za deserte. Možda pak u posljednje vrijeme oklijevate kupiti smokve nakon što ste čuli glasine da se u njima nalaze mrtve ose.

Ispostavilo se da to nije samo glasina. Ovdje otkrivamo odnos smokve i ose i odgovaramo na pitanja o tome što je u vašim smokvama. Iako se smokve općenito smatraju voćem, one su tehnički također obrnuti cvijet. Smokva cvjeta unutar svoje ovojnice povezane s biljkom smokve.

image
Martin Angelov/Unsplash

Cvijeće se mora oprašiti da bi se razmnožavalo, ali budući da je cvijet smokve skriven u sebi, oprašivač mora ući unutar smokve kako bi pelud donio izravno na cvijet. Kada se ose jednom nađu unutar cvijeta smokve ondje ženke ose i polažu jaja. Ovaj odnos između osa i samih smokava obostrano je koristan — i smokva i osa trebaju jedna drugu za uspješnu reprodukciju.

Kako ose oprašuju smokve

Mlado stablo smokve proizvodi nejestive muške smokve, koje proizvode pelud. Drvo također proizvodi ženske smokve koje rastu i cvjetaju unutar svoje zasebne ovojnice, gdje ih vjetar ili pčele ne mogu oprašiti kao što to čine za drugo cvijeće.

image
John Cameron/Unsplash

Ženke osa će se uvući u muške i ženske smokve kako bi se pokušale razmnožiti. One buše unutar smokve uzak otvor koji se naziva ostiola. Ako ženka ose uđe u mušku smokvu — također poznatu kao caprifig — ona polaže jaja i zatim umire. Njezina se jaja izlegu, a prvi se izlegu slijepe muške ose koji ne lete. Pare se sa svojim ženkama. Mužjaci osa zatim prokopaju tunel iz caprifig, a ženke izlete, pune oplođenih jajašaca i noseći pelud, započinju ciklus iznova.

Međutim, ako se osa zarije u ženku smokve, ona ne može položiti jaja i umrijet će od gladi. Međutim, ona unosi pelud u unutrašnje cvjetove smokve, oprašujući ih. Nakon toga smokve brzo sazriju za prehranu ljudi i drugih životinja.

image
Maria Teneva/Unsplash

Potrošnja smokava

Dakle, trebate li se brinuti zbog smokava u vašoj kuhinji? Tehnički, postoji barem jedna mrtva osa po smokvi. Međutim, ni na koji način ne jedete živu osu. Taj egzoskelet ose uvijek se razgradi prije nego što zagrizemo smokve.

Smokve proizvode poseban enzim ficin koji razgrađuje tijelo kukca i pretvara ga u protein koji biljka apsorbira. Krckanje koje osjetite dok žvačete smokvu su sjemenke smokve, a ne osa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 11:33