POSTOJI NAČIN

Jeste li ikada pokušali sami uzgojiti šafran, najskuplju namirnicu na svijetu?

 /SHUTTERSTOCK

Šafran vam je vjerojatno poznat zbog svoje ljepote, ali i zato što je jedan od najskupljih začina na svijetu. Začin se dobiva iz cvijeta poznatog kao Crocus Sativus. Šafran potječe iz Azije i godinama se uzgaja za upotrebu u proizvodnji lijekova, boja i parfema. Dodaje se kulinarskim receptima za poboljšanje okusa u pripremi hrane i pića. Uspješan uzgoj zahtijeva brojne uvjete kako bi se osigurao zdrav, normalan rast biljke. S veleprodajnom cijenom od čak 10.000 dolara po kilogramu, šafran je najskuplja namirnica na svijetu. I što je najbolje možete ga sami uzgojiti.

image

Dried saffron and crocus flower on grey table, space for text

/SHUTTERSTOCK

Koji su uvjeti potrebni za uspješan uzgoj?

Uvjeti za uzgoja šafrana:

Ovu biljku možete uzgajati u svom vrtu tijekom jeseni, pod uvjetom da imate nekoliko lukovica šafrana. Ova kultura zahtijeva lagano, dobro drenirano tlo koje nije tvrdo.

Potrebno joj je sunčano mjesto, ali najbolje uspijeva isključivo u krajevima koji su osunčani tijekom cijele godine. Ova biljka cvjeta između rujna i kraja studenog, što je najbolje vrijeme za branje cvjetova. Tučkovi su dio cvijeta koji sadrži začin. 3 tučka svakog cvijeta beru se kliještima. Svaki tučak ima 3 izdanka na vrhu, koji nakon sušenja daju začin.

Da biste dobili šafran, pažljivo odrežite plodove cvijeća i položite ih ravno na komad tkanine da se osuše na sjenovitom mjestu. Cvjetne plodove treba brati u zoru, prije nego što cvjetovi procvjetaju, kako bi se sačuvao miris, okus i svojstva šafrana.

Postupak sušenja začina:

Uključite pećnicu i zagrijte je na temperaturu od 50 stupnjeva, zatim stavite začin na dvadesetak minuta da dobije ljut, oštar okus. Za izraženiji okus stavite peći u pećnicu pola sata na temperaturu od 30 stupnjeva.

Čuvajte na čistom, suhom i tamnom mjestu 2-3 mjeseca prije jela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2024 14:48