IMAJU OPOJAN MIRIS

Jeste li znali da biljka svekrvin jezik ima cvjetove? Evo kako postići da procvjeta

 /SHUTTERSTOCK
Ovisno o sorti, neki cvjetovi imaju bijelu boju s primjesama ljubičaste ili lavande. Neke vrste imaju jarko crvene cvjetove...

Možda nikada niste vidjeli cvijet biljke svekrvin jezik jer je to poprilično rijetka pojava. Međutim, moguće je da to doživite ako slijedite prave korake. Pogledajmo neke trikove o tome kako natjerati svekrvin jezik da procvjeta!

Ova pojava se događa jednom godišnje, obično tijekom proljeća ili ljeta, ako postoje uvjeti. Međutim, to se vrlo rijetko događa, ali je moguće.

Cvjetovi biljke rastu oko visokih klasova ili stabljika. Stabljike narastu do nekoliko centimetara u visinu i pune su malih cjevastih, zelenih ili bijelih cvjetova poput ljiljana ili orlovih noktiju – sve to ovisi o vrsti biljke svekrvin jezik.

image
/SHUTTERSTOCK

Ovisno o sorti, neki cvjetovi imaju bijelu boju s primjesama ljubičaste ili lavande. Neke vrste imaju jarko crvene cvjetove. Neke sorte svekrvinog jezika nemaju cvjetnu stabljiku, a cvjetaju izravno iz baze u ogromnim grozdovima.

Cvjetovi ispuštaju intenzivan i pikantan miris poput vanilije koji se ne može ni s čim usporediti, a također proizvode nektar slatkog mirisa, zapravo toliko da može kapati niz stabljiku! Cvjetovi se danju zatvaraju, a noću otvaraju. Miris postaje vrlo jak nakon što padne mrak, a mogu trajati nekoliko tjedana do mjesec dana. Pazite da stabljike cvijeta obrežete od temelja kada odumru kako biste sačuvali energiju biljke i lijepi izgled.

Nakon što cvjetovi odumru biljka će nastaviti napredovati nakon što procvjetaju. Cvjetovi će se pretvoriti u narančaste bobice, a stabljike će se na kraju osušiti. Nema jamstva da će biljka koju imate procvjetati. Međutim, postoje određeni čimbenici koji mu mogu pomoći da procvjeta.

image
/SHUTTERSTOCK

Najbolji način da natjerate biljke da procvjetaju je da ih držite u stadiju s korijenom i izložite ih na puno sunčeve svjetlosti. Većina ljudi ih drži na izuzetno slabom svjetlu ili u sjeni, što će spriječiti biljku da procvjeta.

Držanje na otvorenom ili u blizini prozora koji ima izravnu svjetlost može potaknuti cvjetanje. Kada se biljka ispravno zalijeva i drži na dobrom svjetlu, ona brzo raste i tako u tren oka napuni posudu. Kada korijenje nema više prostora za rast i posuda se napuni njima, biljka cvjeta kako bi se sama razmnožila.

Općenito, nove i mlade biljke ne cvjetaju. Imat ćete više šanse za cvjetanje sa starim primjerkom, stoga nabavite zreli.

Održavanje biljke u blagom stresnom stanju, zajedno sa slabom gnojidbom, također je može navesti na cvjetanje.

Izbjegavajte držanje biljke u sjeni dulje vrijeme. Uvijek se pobrinite da biljka ima najmanje 3-4 sata izravnog sunca svaki dan. Najbolje je držati ju blizu prozora koji gleda na istok.

Ni u kom slučaju nemojte pretjerano zalijevati biljku.

Izbjegavajte držati biljku u blizini klima uređaja ili otvora za grijanje. Pazite da ne bude izložena naglim promjenama temperature. Također, biljku iznesite na otvoreno tek kada prođe opasnost od mraza.

Najbolje je koristiti medij za uzgoj posebno dizajniran za kaktuse i sukulente.

Ovi će joj pokazatelji pomoći da procvjeta, ali ne jamče da će na taj način svaka biljka procvjetati! Čini se da određeni uvjeti tjeraju ovu nevjerojatnu sobnu biljku da procvjeta ili možemo reći da ove biljke imaju svoj vlastiti um kada je u pitanju cvjetanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:41