Lijepe i korisne

Jeste li znali da listovi ovih biljaka skupljaju prašinu u domu? Prema istraživanjima NASA-e

 VISUALSPACE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Sobne biljke imaju nekoliko prednosti, uključujući pomoć u pročišćavanju zraka i uklanjanju prašine

U nastavku donosimo popis sobnih biljaka koje vam mogu pomoći da ubrzate rutinu brisanja prašine.

Sobne biljke mogu unijeti i boju i teksturu u različite dijelove doma. Međutim, dobrobitima tu nije kraj, jer su neke sorte poznate po svojim svojstvima pročišćavanja zraka, pomažući u uklanjanju toksina iz zraka, dok ima i onih koje vam mogu pomoći u uklanjanju prašine iz zraka, pomažući u smanjenju alergena prisutnih u domu.

Prema istraživanjima NASA-e iz 1989., ljudi mogu imati koristi od uvođenja pojedinih sobnih biljaka za smanjenje razine prašine u domu za čak 20 posto. Rezultati sugeriraju da osim upijanja ugljičnog dioksida i otpuštanja kisika, određene popularne biljke također mogu osigurati prirodan način uklanjanja onečišćivača zraka.

Četiri sobne biljke koje smanjuju prašinu iz zraka u vašem domu i tako ga održavaju čistim.

image
OKSANARADCHENKO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

SPATIFILUM (LAT. SPATHIPHYLLUM, ENG. PEACE LILY)

Spatifilum se nalazi na NASA-inom popisu 10 najboljih sobnih biljaka koje pročišćavaju zrak i pomažu u filtriranju i uklanjanju uobičajenih toksina koji se nalaze u domovima, uključujući benzen, formaldehid, etilen i amonijak.

Spatifilum također je poznat po visokoj stopi transpiracije, što znači da kada se zalijeva, voda pomaže vratiti vlagu u prostoriju, što ga čini idealnom biljkom za spavaću sobu. Smanjuje prašinu u prostoriji i može ukloniti sve iritanse za vaše oči, nos i usta.

Ova biljka treba malo truda da bude sretan - jutarnje sunčevo svjetlo, često zamagljivanje i vlažno tlo. Također, izvrsni su za poboljšanje ravnoteže između posla i privatnog života jer uklanjaju toksine koji mogu uzrokovati stres. Imajte na umu da je toksičan za kućne ljubimce.

image
COINUP/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

SVEKRVIN JEZIK ILI SABLJICA

Studija koju je objavilo sveučilište Harvard zaključila je da je biljka sabljica jedna od sobnih biljaka koje najviše proizvode kisik te da vam može pomoći da bolje dišete i spavate. Otpuštanjem kisika i dodavanjem vlage u zrak, svekrvin jezik može pomoći u smanjenju utjecaja alergena koji se prenose zrakom kao što su prašina i perut. Ova upečatljiva sobna biljka također može pomoći u smanjenju pojave plijesni i grinja, što je čini izvrsnom biljkom za spavaću sobu.

image
PANNARAI NAK-IM/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

ZELENI LJILJAN (ENG. SPIDER PLANT)

Biljke zeleni ljiljan, koje se mogu pronaći u južnom Pacifiku i Južnoj Africi, imaju zeleno lišće koje podsjeća na velike vlati trave.

Prema studijama, ove biljke su izvrsne u uklanjanju formaldehida iz zraka i mogu vam pomoći u čišćenju zraka u zatvorenom prostoru tako da ih držite blizu svog radnog prostora. Također uklanjaju ugljični monoksid i ksilen, a mogu i učinkovito apsorbirati dušikov dioksid, pomažući održavanju zraka čistim i svježim.

image
VISUALSPACE/GETTY IMAGES

FICUS GUMIJEVAC (FICUS ROBUSTA ILI FICUS ELASTICA)

Gumene biljke popularan su izbor za mnoge ljude zbog svoje zelene boje, kao i zbog toga što se lako brinu za njih.

Slično kao i miroljubivi ljiljan, NASA je zaključila da je ova biljka jedna od nekoliko koja najbolje čisti zrak od zagađivača poput prašine. Istraživanja pokazuju da su ove biljke učinkovite u smanjenju spora plijesni i bakterija iz zraka za čak 60 posto.

Njihovi veliki voštani listovi također su savršena površina za prihvaćanja čestica prašine, a vlasnici moraju redovito čistiti ove sobne biljke. Također mogu zamagliti svoje gumene biljke kako bi povećali vlažnost i povećali njihovu učinkovitost skupljanja prašine jer će lišće biti vlažno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2024 12:32