PRIRODA LIJEČI

Jeste li znali da su listovi smokve pravi izvor zdravlja? Evo kako ih iskoristiti

 OLGA GONT/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Iako danas uglavnom uživamo u njezinim plodovima, listovi smokve nekoć su bili jako cijenjeni zbog svojih ljekovitih svojstava. Ekstrakti dobiveni iz njezinog lišća koristili su se za ublažavanje raznih bolesti, uključujući dijabetes. Stari Grci, Rimljani i Egipćani prepoznali su potencijal lišća smokve kao pomoć kod liječenja ove bolesti. Suvremena znanstvena istraživanja dublje su proučila ljekovita svojstva, rasvjetljavajući njihovu učinkovitost u kontroli razine šećera u krvi. Studije su otkrile da spojevi pronađeni u lišću smokve, poput flavonoida, polifenola i organskih kiselina, pokazuju hipoglikemijske učinke, što znači da mogu pomoći u snižavanju razine šećera u krvi. Ovi spojevi djeluju tako što poboljšavaju osjetljivost na inzulin, povećavaju unos glukoze u stanice i inhibiraju apsorpciju šećera u crijevima.

image
STSVIRKUN/GETTY IMAGES

Evo nekoliko načina kako iskoristiti ljekoviti potencijal listova smokve:

Skuhajte čaj od lišća smokve: Potopite osušene listove smokve u vruću vodu kako biste dobili umirujući i hranjivi čaj. Pijte ga redovito kako biste iskoristili prednosti njegovih hipoglikemijskih i antioksidativnih svojstava.

Dodajte lišće smokve u recept: Svježe lišće smokve može se koristiti kao aromatični sastojak u raznim kulinarskim kreacijama. Umotajte ribu ili perad u lišće smokve prije pečenja na žaru kako biste im dali nježan, zemljani okus.

Napravite ekstrakt lišća smokve: Pripremite koncentrirani ekstrakt kuhanjem lišća smokve u vodi i zatim procijedite tekućinu. Ovaj se ekstrakt može dodati napitcima ili lokalno koristiti za kožne bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 08:31