KRALJ VOĆKI

Jeste li znali da vam je za uzgoj limuna u zatvorenom dovoljna samo šalica za čaj?

 /SHUTTERSTOCK

Limun je veoma lijepa zimzelena biljka koja može narasti od 3 – 6 metara u visinu. Drvo limuna može cvjetati i do tri puta godišnje, a nakon svakog cvjetanja daje osvježavajuće plodove. Ali jeste li znali da drvo limuna možete uzgojiti u šalici za čaj?

Sve što vam je potrebno da uzgojite vaše drvo limuna u kući jeste da pripremite šalicu za čaj, koštice i zemlju. Za početak izaberite najveća sjemena limuna ili grejpa i očistite ih od kožice. Nakon toga ih prelijte vodom, te tako ostavite sedam dana. Obratite pažnju da vodu mijenjate svaki dan.

Dno šalice popunite s par kamenčića kako bi se stvorila drenaža, a nakon toga napunite šalicu vlažnom zemljom. Sjemenke poredajte u zemlju tako da šiljasti kraj ide prema dole, ostavite oko 5 mm prostora između njih. Sjeme na kraju prekrijte sa krupnim zrnom pijeska ili šljunka, a površinu prskajte vodom svaka dva do tri dana.

Prvi izdanci bi se trebali pojaviti za 7-8 dana. Ako imate dosta izdanaka, presadite ih u drugu posudu kako im ne bi bilo tijesno. Nakon 3-5 mjeseci, kada sadnice porastu, odaberite najbolje sadnice i presadite ih u veće posude. Sastav zemljišta treba ostati isti. Drveće će roditi samo ako ga orezujete i uz dobru njegu može postati lijepa i raskošna biljka. Drvo limuna ljeti zalijevajte, gnojite hranivom i neka bude na zraku. Zimi ga zalijevajte umjereno, tek toliko da se zemlja ne osuši.

U proljeće ga orežite, a za vrlo kratko vrijeme izrasti će nove grančice i oblikovat će se lijepa grmolika kruna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 07:06