MINI VODIČ OREZIVANJA

Kako biste imali prekrasne i bogate hortenzije potrebno ih je orezati u pravo vrijeme i na pravi način

 VALERIY_G/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Većina hortenzija se orezuje u proljeće, a njihove cvjetne glavice su ostavljene preko zime kako bi zaštitile pupoljke ispod. Hortenzije penjačice su iznimka od ovog pravila – orezuju se ljeti, nakon cvatnje.

Orezivanje sprječava da hortenzije odrvene i postanu zagušene te kanalizira energiju biljaka u stvaranje snažnog rasta i velikih cvjetova. Nakon rezidbe biljku malčirajte dobro istrunutim gnojem ili kompostom. Različite vrste hortenzija orezuju se na različite načine, jer neke cvjetaju na starom drvetu, a neke na novom. Nepravilno obrezivanje će utjecati na cvjetanje. Hydrangea macrophylla, Hydrangea aspera, Hydrangea serrata i Hydrangea quercifolia lagano se orezuju rezanjem starih cvjetnih glavica na par pupova ispod. Hydrangea paniculata i Hydrangea aborescens mogu se oštrije rezati.

Ako niste sigurni koju vrstu hortenzije imate, najbolje je da se samo zaustavite i promatrate kako raste. Ako primijetite da na ovogodišnjem prirastu daje cvjetove, sljedeće godine ga možete jače orezati.

image
GAM1983/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Hydrangea macrophylla

Ove vrsta hortenzije (Hydrangea macrophylla) cvjetaju na rastu prethodnih godina. Oni su iznimka od pravila koje kaže da grmlje koje cvjeta na temelju rasta iz prethodne sezone treba orezati nakon cvatnje. Struktura stabljike hortenzije znači da je najbolje ostaviti rez do proljeća. To je zato što su stabljike poput pluta, a ne drvenaste, i zadržavaju dovoljno vlage u sebi tijekom zime da se smrzne na hladnom vremenu. Ako se orezuju u jesen, nakon cvatnje, pupoljci mogu smrznuti, a stabljike i njihovi pupoljci mogu stradati. Ostavljanje starih cvjetova na biljci preko zime, dok ne prođu najgori mrazevi, pomoći će zaštititi stabljike i njihove nove pupoljke. Jednom kada sok počne rasti u proljeće, ti pupoljci će se otvoriti i mnogi bi trebali nastaviti cvjetati sljedeće godine.

Uklonite stare cvjetnice

U travnju uklonite stare cvjetnice do malo iznad para pupova. Pupoljci hortenzije mogu se lako otkinuti, stoga pažljivo odrežite vrhovima škara. Ako biljka ima mnogo stabljika, odrežite ih pod kutom između pupova kako biste uklonili jedan od para. To će usmjeriti rast u jedan izdanak, a ne u dva, sprječavajući da biljka postane zagušena.

Izrežite tanke, slabe stabljike

Izrežite sve tanke, slabe stabljike oko podnožja biljke i uklonite jednu ili dvije najveće, najstarije stabljike što je niže moguće kako biste potaknuli nove izdanke iz podnožja. Oni će rasti tijekom sljedećih nekoliko godina i cvjetati u budućnosti.

Ako imate izraslu biljku, odrežite dio stabljika točno do baze.

Hydrangea aspera i Hydrangea serrata

Hydrangea aspera, Hydrangea serrata i Hydrangea quercifolia također se lagano orezuju u proljeće – samo uklonite stare cvjetne glavice i stare stabljike koje se križaju ili duge stabljike.

image
VESELA BOYCHEVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Hydrangea paniculata i Hydrangea aborescens

Hydrangea paniculata i Hydrangea aborescens cvjetaju na novom drvu, što znači da ih možete jače rezati, a da ne izgubite ovogodišnje cvjetove. Orezivanje nije neophodno, ali ako se ne orezuje, biljka će postati viša, s većinom cvjetova na vrhu.

Vratite se na zdrav okvir

Režite u rano proljeće, podrezujući prošlogodišnji rast na zdrav okvir koji je visok između 30 cm i 60 cm. Obrežite na malo iznad para zdravih pupova na svakoj stabljici. Odrežite do najnižih zdravih pupova za velike cvjetove ili za prirodan izgled ili višu biljku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 21:08