MUČE VAS KOMARCI?

Kako biste ovog ljeta više uživali, a manje brinuli riješite se malih krvopija na ovaj način!

 Unsplash
Ovo su biljke koje komarci baš ne vole i to zbog njihovog moćnog, ali ujedno lijepog mirisa

Iako vrijeme ne obećava previše i čini nam se kao da ljeto neće ni doći ove godine, ipak stvari se vrlo brzo promjene i nismo se ni snašli, a probdjeli smo noć zbog onog jednog sitnog napasnika koji se nikada ne umara. Kako biste izbjegli neprospavane noći ili konstantno trovanje smrdljivim proizvodima koji odbijaju komarce mi smo pronašli nekoliko prirodnih načina kako se riješiti ovih dosadnjakovića.

Radi se o vrlo jednostavnom triku – biljkama. Da, postoje neke biljke koje komarci ne vole, zbog njihovog moćnog mirisa. Ulja nekih od ovih biljaka koriste se za formuliranje prirodnih sredstava za odbijanje komaraca, ali postoje i neka preliminarna istraživanja koja sugeriraju da neke žive biljke također mogu pomoći u odbijanju komaraca.

Iako ove biljke protiv komaraca ne čine čuda, ali možete slobodno vjerovati da će obeshrabriti neke od tih krvopija da vam se približe. Ako obavljate neke poslove vani, ili samo sjedite ili pak roštiljate pokušajte zdrobiti lišće ovih biljaka i utrljati po koži kako biste dobili najveću zaštitu.

Želite li uzgojiti vlastiti vrt otporan na komarce? Evo koje biljke trebate posaditi.

Limunska trava

Eterično ulje limunske trave koristi se za izradu svijeća koje svojim mirisom odbijaju insekte. Obavezno kupujte visoku bodljikavu travu Cymbopogon nardus, a ne Pelargonium citrosum, koja je zapravo vrsta pelargonije koja miriši slično limunskoj travi, ali ne sadrži ista ulja koja odbijaju komarce. Limuska trava preferira djelomično sunce i vlažno, ilovasto tlo, pa ju zalijevajte svaki dan ako je uzgajate u posudi. Trajnica je u tropskim klimatskim uvjetima, ali se može uzgajati kao jednogodišnjak na hladnijim mjestima.

Bosiljak

Eterično ulje bosiljka proučava se zbog svojih svojstava u borbi protiv komaraca, a dokazi kažu da samo njegovo uzgajanje pomaže u odbijanju komaraca. Ali čak i ako nema utjecaja na komarce, i dalje ćete moći napraviti svježi domaći pesto, pa zašto ne probati? Bosiljak voli puno sunca i vlažno tlo, pa ga svakodnevno zalijevajte tijekom vrhunca ljeta, posebno ako sadite u posudi.

Matičnjak

Ovaj član obitelji metvice svoj prepoznatljiv miris dobiva po citroneli, ulju koje sadrži neka ista svojstva kao i limunska trava, uključujući sposobnost odbijanja komaraca. Nevjerojatno ga je lako uzgajati - gotovo prelako. Matičnjak je trajnica koja može brzo postati invazivna i zauzeti cijelu vašu parcelu, pa je najbolje saditi je u posudi. Dajte mu puno sunca ili malo sjene i ne zaboravite zalijevati.

Metvica

Dokazano je da esencijalno ulje metvice odbija komarce. Rođak matičnjaka, metvica u osnovi ima iste zahtjeve za njegu: dajte joj puno sunca i vode te ju stavite u posudu. Za kuhanje čaja možete koristiti listove metvice i matičnjaka.

Lavanda

Apsolutno volimo miris lavande, ali dokazi i neki testovi na esencijalnom ulju lavanda sugeriraju da komarci baš i ne vole taj miris. Neki znalci predlažu sušenje cvjetova lavande i izradu vrećica za odbijanje komaraca. U svakom slučaju, doista ne možete pogriješiti u uzgoju lavande jer je tako prekrasna. Preferira puno sunca i suho tlo; zalijevati jednom ili dva puta tjedno tijekom vegetacije. Lavanda je trajnica, pa očekujte da se vraća svake godine.

Mačja trava

Esencijalno ulje koje mačjoj travi daje prepoznatljiv miris, ima svojstva odbijanja komaraca. Mačja trava ili mačija metvica (još jedan član obitelji metvice) najbolje uspijeva na punom suncu i dobro dreniranom tlu, ali podnijet će i djelomično sunce i gotovo svaku vrstu tla. Jednom kad se primi, jedina stvar koju zaista trebate učiniti da biste se brinuli za nju je da otkinete cvjetne glavice kad se pojave, jer se mačja metvica brzo širi sjemenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2024 06:30