VRIJEME ZA SJETVU

Kako da vam crveni luk izraste bolji nego ikad

 /SHUTTERSTOCK

Kraj veljače je pravi trenutak za sadnju crvenog luka, koja se kod nas najčešće obavlja sjetvom lučica. Rana sjetva dobra je za rast biljaka i formiranje glavica, a pomoći će i u smanjenju oboljenja te napada štetnika. Evo kako da vam crveni luk izraste zdrav i kvalitetan.

image
/SHUTTERSTOCK

Najbolje je koristiti srednje krupne lučice. One sitne daju manje glavice, a krupne obično formiraju cvijet. Kako bi se ubrzalo klijanje i nicanje, lučice se mogu se zamotati u mokru krpu i ostaviti tri dana. To vrijeme je dovoljno da krene proces klijanja, nakon čega je crveni luk spreman za sadnju. Posadite ga na sunčano ili djelomično zasjenjeno mjesto.

image
/SHUTTERSTOCK

Prije sadnje brazdice je dobro posuti drvenim pepelom, koji će odlično dezinficirajuće sredstvo i zaštita od štetnika, a služi i kao gnojivo. Najbolje ga je posaditi uz mrkvu, jer ona ga štiti od napada lukove muhe, a on nju od mrkvine muhe.

image
/SHUTTERSTOCK

Razmak u redu treba biti od sedam do osam centimetara, a lučice se sade na dubinu do šest centimetara. Sadite ga u prethodno pripremljene rupice napravljene kolcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2024 17:05