OREZATI ILI NE

Kako da vam jorgovani traju dulje i mirišu opojnije

 /SHUTTERSTOCK

Rascvali jorgovan jedan je od najomiljenijih proljetnih grmova, što zbog raskošnog izgleda, što zbog opojnog mirisa. Ljubičasti jorgovan simbolizira prvu ljubav, a po narodnom predanju štiti kuću od zlih duhova i donosi u nju mir i sreću. Kako se mnogo grmova uskoro treba orezati, vrijedi znati važi li to i za jorgovan.

image
/SHUTTERSTOCK

Ako želite uživati u njegovom mirisu, pričekajte s orezivanjem sve dok ne završi cvatnja. Tada uklonite suhe cvjetove i orežite jorgovan kako biste oblikovali grm. Naime, neorezani jorgovani u pravilu cvjetaju svake godine, a stari grmovi daju više cvjetova ako se ne orežu.

image
/SHUTTERSTOCK

Kod orezivanja treba biti oprezan jer jorgovan na mladim granama daje cvjetove tek nakon tri godine. Ako želite pomladiti jorgovan, svake godine uklonite samo jednu trećinu starih grana.

image
/SHUTTERSTOCK

Jorgovan je iznimno popularno proljetno cvijeće u vazama. Ako želite da što duže traje, režite grane koje nisu dulje od 40 centimetara i uklonite sve lišće. Kako bi upile dovoljno vode, prije stavljanja u vazu zdrobite donji kraj grana. U vazu ih stavite kada su već rascvjetane, jer će se pupoljci teško otvoriti u vodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. ožujak 2024 09:30