Vrijeme je za...

Važni zadaci u vrtu koje treba obaviti do kraja ožujka. Uključuju savjete za obrezivanje

 VITALII MARCHENKO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ožujak je mjesec u kojem nam je konačno stiglo proljeće, što znači da je vrijeme za neke nove vrtlarske poslove

Za one koji nisu sigurni o čemu se radi, u nastavku donosimo šest zadataka koje treba obaviti upravo sada, kao i koje biljke treba orezati.

Sunčani i duži dani donose niz vrtlarskih poslova koji se mogu obaviti u ožujku. Iako postaje sve toplije, pratite vremensku prognozu jer je ožujak sklon mrazevima, koji vas mogu zateći i potencijalno oštetiti manje otporne biljke. Od proljetnog čišćenja vrta do rezidbe i poboljšanja zdravlja tla, danas donosimo što još treba napraviti u vrtu ovog mjeseca.

image
NAGESH BADU/UNSPLASH/

1. Očistite vrt

Svi bi svoju proljetnu vrtnu rutinu trebali započeti čišćenjem. To uključuje uklanjanje otpada koji se nakupio tijekom zime, poput otpalog lišća i grana. Ovo je važan korak jer patogeni mikroorganizmi, poput parazitskih gljiva, mogu prebivati u otpalom lišću.

Krajem ožujka, kad zatopli i prestane noćni mraz, s drveća biste trebali ukloniti sav izolacijski materijal: malč, poljoprivredne tkanine i agrotekstil.

Također treba proći kroz posude i ukloniti tužno lišće i izbaciti biljke koje nisu preživjele zimu.

image
MARYVIOLET/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. Orežite biljke

Sada je vrijeme za orezivanje biljaka koje cvjetaju u kasno proljeće ili ljeti, kao što su voćke i ukrasno grmlje.

Pritom pripazite jer neke od potonjih, poput forzicije, cvjetaju u rano proljeće na prošlogodišnjim izdancima, pa ih nemojte rezati u ožujku, inače biljka neće procvjetati.

Orezivanje je važno za one koji žele unaprijediti svoje biljke. Rezidbom kontrolirate rast i oblik biljaka, te potičete novi rast. Također morate ukloniti suhe, slabe grane, kao i one koje rastu unutar krošnje kako biste omogućili ulaz svjetla u krošnju i smanjili vlažnost unutar biljke. Ovo je izvrstan način za prevenciju gljivičnih infekcija.

Obavezno koristite dezinficirane škare za rezidbu i vrtne pile za obrezivanje drveća i grmlja.

Tretirajte posjekotine fungicidom širokog spektra i pokrijte ih sredstvom za obrezivanje kada se osuše. Nemojte pretjerano orezivati kako biste izbjegli oštećenje biljke.

image
CJP/GETTY IMAGES

3. Koristite fungicide i insekticide

Tretirajte biljke fungicidima i insekticidima u ožujku, prije nego što se pojave pupoljci. Najbolje je koristiti sistemske proizvode koji sadrže aktivne sastojke koji lako prodiru u biljna tkiva. To će zaštititi biljke od bolesti i štetnika dugo vremena.

Kako biste zaštitili biljke od gljivičnih uzročnika i spriječili prilagodbu gljivica na tretiranje, naizmjenično mijenjajte fungicide s različitim djelatnim tvarima. Obavezno slijedite upute na pakiranju.

image
VITALII MARCHENKO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Provjerite i poboljšajte uvjete tla

Proljeće je vrijeme aktivnog rasta. Zato je u ovom razdoblju važno redovito provjeravati tlo oko biljaka koje ne smije biti suho i prekriveno korom.

Zalijte biljke ako nije bilo dovoljno kiše i tlo se osušilo. Počnite to činiti kada noćne temperature prestanu padati ispod nule.

Također možete početi malčirati tlo oko svojih biljaka u travnju, kada je vani dovoljno toplo. Možete koristiti različite materijale, od piljevine, kore drveta i kokosovog supstrata do posebnih materijala kao što su agro tkanina ili agrotekstil.

Malč stvara optimalnu mikroklimu i štiti tlo i korijenje od presušivanja. Također pomaže u zaštiti vrtne gredice od korova.

image
JON REHG/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

5. Zaštitite četinjača

Četinjače su skupina stožastih drvenastih biljaka koje karakterizira atraktivan stožasti oblik.

Dolaskom proljeća, četinjače je potrebno zaštiti od sunca kako bi spriječili isušivanje, a možete koristiti netkanu vrtnu tkaninu ili posebne mreže za sjene.

image
JULIA KLUEVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

6. Pripremite tlo za sadnju

Za one koji planiraju uzgajati povrće ili cvijeće, ožujak je najbolje vrijeme za pripremu tla. Očistite gredice od korova, opalog lišća i grana. Razrahlite tlo tako da ga prekopate lopatom. Uklonite korijenje korova ako ga primijetite. Nanesite gnojivo kako biste povećali sadržaj hranjivih tvari u tlu.

Ako koristite kompost, pomiješajte ga sa zemljom u gredici kako biste poboljšali strukturu tla. Osim organskih gnojiva, morat ćete dodati i mineralna - odaberite ih ovisno o usjevima. Primijenite ih prije sadnje ili tijekom razdoblja aktivnog rasta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 20:43