Jeftino i praktično

Kako napraviti odličan maslac za tijelo kod kuće? Imamo provjereni recept!

 Privatna arhiva
Donosimo uradi sam tutorijal pomoću kojeg ćete brzo napraviti sjajni proizvod za svoju kožu

Bez obzira na to kako pokušavamo zaštititi svoje tijelo (odjećom i proizvodima za njegu kože), ono je redovito izloženo niskim temperaturama, vjetru, suncu i drugim utjecajima iz okoliša. Mnogi proizvodi iz trgovina dodatno isušuju kožu. Suhoća može dovesti do upaljene i ispucale kože.

Kvalitetan maslac za tijelo neophodan je za zdravu kožu i tu dolazi najbolji dio - možete ga napraviti kod kuće.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Maslac za tijelo ili losion za tijelo. Koja je razlika?

Oboje održavaju vašu kožu mekom i hidratiziranom prirodnim sastojcima, ali su vrlo različiti.

Losion obično ima veći sadržaj vode. Lakši je od maslaca za tijelo, manje je mastan i brzo se upija u kožu. Losion je emulzijska mješavina vode i ulja, savršena za one s ne tako suhom kožom.

Maslac je obično gušći i kremastiji. Maslac za tijelo je koncentriraniji od losiona, a budući da ne sadrži vodu, nije sklon razvoju mikroba i ima duži rok trajanja.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Maslac za tijelo ne može se nanositi na lice jer je naša koža lica jako osjetljiva i njegovo nanošenje može dovesti do akni ili tamne boje lica zbog prevelikog udjela masnoće i manjeg udjela vode.

Koje su prednosti domaćeg maslaca za tijelo?

Glavne prednosti domaćeg maslaca za tijelo su njegovanje i hidratacija kože. On daje dodatnu vlažnost, zaglađuje i regenerira kožu. Maslac za tijelo hrani kožu vitaminima i antioksidansima. Može smanjiti strije i ožiljke.

Ovaj jednostavan maslac za tijelo lako je napraviti kod kuće sa samo nekoliko potpuno prirodnih sastojaka. Samo otopite sastojke, dodajte eterična ulja ili ljekovito bilje, ohladite (možete smjesu staviti u hladnjak na 10-15 minuta) i umutite mikserom.

Netoksičan je i prirodan. Izrada vlastitog maslaca za tijelo omogućuje vam kontrolu onoga što je unutra. Korištenje samo prirodnih i sigurnih sastojaka važno je za održavanje zdravlja vašeg tijela i kože.

Osnovni recept za piling od soli

Sastojci:

1/2 šalice soli: odaberite neku od gore navedenih opcija

6 žlica ulja: maslinovo, kokosovo ili suncokretovo

sitno nasjeckani listovi ružmarina, lavande ili kadulje

10 kapi omiljenog eteričnog ulja

Napunite morskom soli veliku zdjelu za miješanje. Prelijte ulje preko soli i miješajte dok se dobro ne sjedini. Dodajte usitnjeno ljekovito bilje i eterično ulje, pa dobro još sve promiješajte. Čuvajte u zatvorenoj staklenoj posudi (kao što je zidana posuda) na hladnom mjestu do upotrebe.

Zašto biste trebali napraviti vlastiti maslac za tijelo?

Izrada maslaca za tijelo kod kuće omogućuje vam kontrolu i prilagođavanje sastojaka, pa točno znate što se nalazi u vašem proizvodu. Ponekad je lako zaboraviti da ono što nanesete na kožu može uvelike utjecati na vaše zdravlje. Mnogi komercijalni kozmetički proizvodi obično su krcati kemikalijama i konzervansima koji su štetni.

Sastojci za maslac za tijelo

Važno je poznavati sastojke koji se koriste za formuliranje domaćih proizvoda za njegu kože i naučiti kako oni djeluju.

Shea maslac

Shea maslac izvrstan je hidratantni agens koji se topi u dodiru s kožom, štiti od gubitka vode i vanjskih vremenskih utjecaja (sunce, snijeg, kiša i vjetar) te pojačava zaštitni sloj i funkciju obnavljanja barijere kože. Hidratizira, hrani, omekšava i zaglađuje suhu, dehidriranu i oštećenu kožu.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Kakao maslac

Kakao maslac miriše poput čokolade, pa samim time umiruje, ali i djeluje kao snažan antioksidans, hidratizira i ublažava strije i ožiljke, naročito kod trudnica. Također pomaže u obnovi osjetljive kože.

Kokosova mast

Jedna od rijetkih masti koja dobro djeluje na sve tipove kože. Iako je bogata masnim kiselinama, vrlo se dobro upija u kožu i blaga je prema njoj.

Ulje jojobe

Balansira, omekšava, umiruje. Uravnotežuje proizvodnju sebuma, tako da je izvrsno za masnu kožu, akne ili osjetljivu kožu. Protuupalno je i može se koristiti za liječenje ekcema i psorijaze. Lagano je i dobro se upija.

Ulje jojobe može se zamijeniti bilo kojim nosivim uljem po vašem izboru, na primjer uljem slatkog badema, koštica breskve ili marelice. Možete koristiti jedno ulje ili mješavinu i dodati ulja poput avokadova ili suncokretova.

Eterična ulja (po izboru)

Vlastiti maslac za tijelo možete ostaviti bez mirisa ili se možete zabaviti dodajući eterična ulja i različite mirise svom receptu. Međutim, ako ćete koristiti ovaj maslac za tijelo dok ste vani, pod suncem, ne preporučuje se korištenje eteričnog ulja.

Eterično ulje lavande - lavanda je vjerojatno eterično ulje broj jedan kada je riječ o liječenju stanja kože, opeklina i posjekotina. Ima protuupalna svojstva i može pomoći u smirivanju upaljene kože. Ulje lavande sadrži antioksidanse koji pomažu u zaštiti kože od slobodnih radikala i mogu biti korisni za usporavanje starenja.

image
Privatna arhiva

Eterično ulje ruže - budući da potencijalno vlaži kožu, eterično ulje ruže može pomoći u promicanju mladenačke ljepote uravnotežujući ton kože i održavajući njezinu elastičnost

Eterično ulje ružmarina - djeluje antibakterijski i protugljivično, pomaže u smirivanju nadražene kože, ali i intenzivno umiruje.

Nabavite 100% čista, certificirana organska (ako je moguće) eterična ulja terapeutske kvalitete. Uvijek provjerite naljepnicu za botanički naziv, dio biljke, zemlju podrijetla i rok valjanosti.

Kako koristiti peeling?

Započnite vlaženjem i omekšavanjem kože toplom vodom. To će vam pomoći otvoriti pore i omogućiti peelingu da poveća svoj učinak.

Uzmite malu količinu peelinga i nježnim kružnim pokretima umasirajte u kožu. Počnite od stopala i krenite prema vratu, pokrivajući sve dijelove tijela. Obratite posebnu pozornost na gruba područja poput laktova, koljena i peta.

Isperite peeling s tijela toplom vodom. Obavezno temeljito isperite kako biste uklonili sve čestice s kože.

Osušite kožu tapkanjem i nanesite hidratantnu kremu za dodatnu hidrataciju.

Koliko dugo traje domaći peeling?

Rok trajanja domaćeg peelinga ovisi o upotrijebljenim sastojcima. Ako peeling sadrži samo suhe sastojke kao što su sol, šećer i ulje i pravilno se čuva u hermetički zatvorenoj posudi, može trajati od tri do četiri mjeseca. Ako peeling sadrži svježe sastojke poput voća, treba ga upotrijebiti unutar tjedan ili dva i čuvati u hladnjaku.

Koliko često biste trebali koristiti peeling?

Pomoglo bi korištenje peelinga jednom ili dva puta tjedno za uklanjanje mrtvih stanica kože. Međutim, pretjerani peeling može izazvati iritaciju i suhoću. Korištenje hidratantne kreme nakon peelinga također je važno za održavanje hidratacije kože.

Ostala ulja za izradu maslaca za tijelo

Ulje koštica marelice - hladno prešano ulje od koštica marelice. Koža ga upija srednjom brzinom i idealno je za masažu lica i tijela.

Suncokretovo ulje - ne iritira, koža će ga lako upiti i neće začepiti pore. Bogato je oleinskom kiselinom - masnom kiselinom koja je poznata kao prirodni hidratant koji može prodrijeti duboko u kožu.

Ulje sjemenki grožđa - jedno je od najmanje masnih, laganih i brzoupijajućih ulja. Ostavlja kožu glatkom i s mat završetkom.

Maslinovo ulje - pomaže suhoj i ispucaloj koži, ima izuzetno hidratantna svojstva.

image

Borazina

BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image

Melisa

BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image

Menta

BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image

Neven

BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image

Origano

BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image

Ružmarin

BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Biljke koje možete koristiti za izradu maslaca za tijelo:

- ružmarin - antioksidans, potiče prokrvljenost kože i poboljšava ten

- kadulja - pomaže kod smirivanja problematične kože lica i tijela

- menta - djeluje protuupalno, antibakterijski, antivirusno i osvježavajuće

- lavanda - djeluje umirujuće i antioksidacijski.

Recept za izradu vlastitog maslaca za tijelo s ružmarinom:

1 šalica shea maslaca

½ šalice kokosova maslaca

½ šalice suncokretova ulja

2 grančice ružmarina

Sve sastojke staviti u posudu i na pari lagano zagrijavati. Nakon što se maslac napola otopi, dodati natrgane listove ružmarina. Kuhati na pari oko dva sata. Procijediti kroz gusto sito. Prema želji dodati eterično ulje ružmarina za intenzivniji učinak. Ohladiti u hladnjaku od 15 do 20 minuta. Smjesu miješati mikserom od pet do 10 minuta, dok ne postane pjenasta. Konzistencija maslaca za tijelo uvelike ovisi o temperaturi na kojoj se nalazi. Ako je maslac za tijelo premekan kada ga mutite, pokušajte ga staviti u zamrzivač na 10 minuta i pokušajte ponovno. Ako je sobna temperatura vrlo visoka, maslac za tijelo bit će mekši i vjerojatno manje prozračan. Dobivenu smjesu staviti u željene posude i čuvati u hladnjaku.

Ovako spravljen domaći maslac za tijelo možete čuvati na sobnoj temperaturi do šest mjeseci. Najbolje ga je držati podalje od izravne sunčeve svjetlosti, topline i vlage.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

PEELING IZ DOMAĆE RADINOSTI

Domaći peeling jeftin je način za odstranjivanje suhe kože i detoksikaciju. Također dobro miriše i izvrsno se nanosi. Što je bolje, peeling od šećera ili soli? Oba fizički uklanjaju mrtve stanice, ostavljajući kožu svježom i blistavom.

Glavna razlika je veličina čestica granula za peeling. Granule šećera često su manje od kristala soli. Stoga su šećerni peelinzi prikladniji za lice i osobe s nježnom kožom. Ako imate osjetljivu kožu, držite se šećernog peelinga. Peelinzi od soli su abrazivniji za kožu. Koriste se povremeno, a ne svakodnevno kao sredstvo za čišćenje.

Prednosti peelinga od soli:

1. Gruba tekstura soli pomaže ukloniti mrtve stanice kože i odčepiti pore, ostavljajući vašu kožu glađom i mekšom.

2. Sol je prirodni detoksikator. Minerali u soli također hrane i revitaliziraju vašu kožu.

3. Slani peeling može poboljšati cirkulaciju krvi u vašoj koži. Ribanje povećava protok krvi, što može promovirati zdravu kožu.

4. Sol ima opuštajući učinak na vaše tijelo i može pomoći u smanjenju stresa. Korištenje solnog peelinga može biti umirujuće iskustvo koje može smanjiti napetost u mišićima i poboljšati vaše raspoloženje.

5. Sol ima protuupalna svojstva, što je čini učinkovitim u liječenju stanja kože poput ekcema, psorijaze i akni.

6. Nanošenje peelinga od soli može pomoći u uklanjanju mrtvih stanica kože i pospješiti apsorpciju drugih proizvoda za njegu kože, što znači da će vaša koža moći bolje apsorbirati hranjive tvari i aktivne sastojke iz vaše hidratantne kreme ili seruma.

7. Slani peeling može omekšati grubu, suhu kožu. Sol pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože, otkrivajući mekšu i glađu kožu ispod.

Vrste soli koje možete koristiti za peeling:

- prirodna morska sol sadrži minerale u tragovima i savršena je za peeling kože

- gorka sol bogata je magnezijem i odlična je za umirivanje bolnih mišića i omekšavanje kože

- ružičasta himalajska sol bogata je mineralima, sadrži više od 80 elemenata u tragovima i ima detoksikacijska svojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 07:07