OD VRBE DO BRESKVE

Kako natjerati grane drveća i grmlja da procvjetaju u zatvorenom prostoru

 /SHUTTERSTOCK
Najbolje od svega, cvjetne grane izvrsna su alternativa rezanom cvijeću kupljenom u trgovini

Za malo boje i mirisa u vašem domu ili uredu, grane mnogih uobičajenih stabala i grmova mogu se prisiliti da procvjetaju u zatvorenom prostoru, čak i kada je vani hladno i tmurno vrijeme. Bez obzira uzimate li reznice posebno za tjeranje ili koristite neke grane iz zimske rezidbe, tjeranje grana drveća i grmlja prilično je jednostavno i ne mora vas koštati ništa. Najbolje od svega, cvjetne grane izvrsna su alternativa rezanom cvijeću kupljenom u trgovini.

Čekanje prvih proljetnih cvjetova, posebno u regijama s velikim snježnim pokrivačem, može biti velika vježba u strpljenju, ali uz malo rada, vaš dom može imati cvijeće u svakoj sobi. Od klasične vrbe do cvijeća egzotičnijeg izgleda, kao što je magnolija, postoji veliki izbor drveća i grmlja među kojima možete birati, uključujući voćke.

image
/SHUTTERSTOCK

Kada režete grane za prisilno cvjetanje, obratite pažnju na:

Mlade grane s mnogo cvjetnih pupova na sebi

Cvjetni pupoljci koji izgledaju veći od lisnih pupova

Razgranate mladice od 30 do 45 centimetara, ovisno o tome koliko su velike vaše vaze

Za voćke, koje obično cvjetaju iz kratkih izdanaka s glavne grane, potražite grane s više izdanaka na sebi

Oštrim škarama za orezivanje ili vrtnim škarama, uklonite odabrane grane kosim rezom blizu pupoljka ili bočnog izdanka na stablu

Što učiniti nakon što porežete grane

Unesite grane u kuću i stavite odrezane vrhove u toplu vodu, ostavite ih da se namaču preko noći na toplom mjestu i izvan izravne sunčeve svjetlosti. Zatim ponovno odrežite grane kako bi odgovarale vazama ili drugim posudama koje ćete koristiti, nakon što ste napunili vaze vodom sobne temperature i zatim dodali komercijalni konzervans za cvijeće.

Za optimalne uvjete vaze pokrijte vrećicom da povećate vlažnost ili nekoliko puta dnevno naprskajte vodom i držite ih na hladnijem i tamnijem mjestu dok se pupoljci ne otvore, a zatim ih premjestite na željeno mjesto. Za stalnu zalihu cvjetnih grana, držite razne reznice u posudama dok ne počnu cvjetati, a zatim uklonite i izložite rascvjetale grane u vazama, zamjenjujući reznice novima po želji.

Ovisno o sorti cvjetnog grma ili stabla, grane će početi cvjetati tjedan dana ili čak četiri do šest tjedana nakon rezanja. Za najbolje rezultate vodu u vazama treba mijenjati barem jednom tjedno. Neke se grane mogu početi ukorjenjivati u vazama, a tada se grane mogu ukloniti, podrezati i posaditi u zemlju za kasniju sadnju na otvorenom nakon što prođe zadnji datum mraza.

image
/SHUTTERSTOCK

Koje su sorte dobre za prisilno cvjetanje?

Sljedeće su neke od najčešće forsiranih sorti, ali gotovo sve vrste cvjetnog drveća i grmlja mogu se forsirati u zatvorenom prostoru, stoga slobodno isprobajte sve koje vam se sviđaju:

Joha

Badem

Jabuka

Azaleja

Bukva

Trešnja

Dunja

Breskva

Kruška

Šljiva

Vrba

Glicinija

Jedna škakljiva stvar u vezi s forsiranjem grana jest ta da ćete ih rezati dok još nema lišća, pa ako to nisu vaša stabla, trebate ih locirati i identificirati tijekom ljeta, dok su u punom cvatu. Inače ćete imati vaze pune tajanstvenih grana, što također može biti zabavno, ali ni približno pouzdano kao s reznicama poznatih sorti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:59