JESENSKI RECEPTI ZA PET

Kako odabrati, kuhati i čuvati tikve

Kad pomislimo na jesen, pomislimo na tikve. Zelene, žute, narančaste ili bijele, njihova svestranost će vas navesti da postanete istinski ljubitelj ovog povrća. Bez obzira na to jeste li se već od ranog proljeća brinuli za male presadnice, koje su sad, krajem ljeta, počele davati plodove, ili ste zrele plodove nabavili u trgovini, dobro je znati što uopće možemo napraviti s ovom vrlo vrijednom namirnicom čija je upotreba toliko raznolika. Tikve možete pripremiti slane, slatke, možete ih zamrznuti za zimu ili odmah jesti. Zato ću vam u nastavku ove priče približiti ideje uz koje možete iskoristiti ove kraljice jeseni.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Tikve ne samo da su lijepe i ukusne nego su veoma zdrave. Kao i sve voće i povrće s narančastim mesom, tikva je izvrstan izvor vitamina A, osigurava oko 60 posto vaših dnevnih potreba za tim vitaminom u samo jednoj šalici. Škrob u tikvi ima protuupalna svojstva i svojstva koja reguliraju šećer u krvi. Osim vitamina A, tikva je dobar izvor vitamina C, vlakana, vitamina B6, mangana, bakra i kalija.

1. BUTTERNUT

Dobra butternut tikva ima žutu koru i nema mrlja ili “modrica”. Ako želite slađu tikvu, potražite butternut koji ima više narančaste boje na kori.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kako je očistiti?

Butternut tikva najsvestranija je kada govorimo o kuhanju. Juha, pečena, pire, pasta i povrtna kocka samo su neki od recepata u koje se savršeno uklapa. Ali, većini predstavlja problem - čišćenje.

Uz ovaj trik nećete više imati ruke pune žuljeva! Jednostavno, koristite se gulilicom za povrće. Ogulite tikvu sa svih strana, oštrim nožem odrežite krajeve i prerežite na pola gdje se vrat spaja s debljom podlogom. Vrat prerežite na pola i narežite na kocke 2x2 cm. Deblji dio prerežite na pola i žlicom ostružite pulpu i sjemenke, pa ga narežite na kocke. Ovako očišćeno meso možete odmah staviti u lonac i kuhati ili, ako želite ukusniju i kremastiju varijantu, kocke tikve posložite na protvan i pecite u pećnici 20-ak minuta dok ne omekšaju. Tako pečenu tikvu kuhajte dalje prema receptu za juhu uz dodatak npr. jabuke.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kako napraviti zdravu juhu od butternut tikve?

Potrebni sastojci:

• maslinovo ulje

• luk

• češnjak

• jabuka

• pileća juha

• pečena butternut tikva

Na ulju lagano prepržite luk pa dodajte jabuku narezanu na sitne kockice i češnjak. U lonac dodajte pileću juhu i dvije šalice zgnječene pečene tikve. Pustite da juha prokuha, a zatim smanjite vatru da lagano kuha. Kada svi sastojci postanu mekani, dodatno ih usitnite štapnim mikserom.

2. HOKKAIDO

Hokkaido tikva ima glatko meso i bogat, slatkast okus koji dolazi do izražaja u pitama, juhama i prilozima. Koža je tvrda, ali tanka, i jestiva je nakon kuhanja. Hokkaido ima kremasto žuto meso, glatke je teksture i okusa sličnog kuhanom kestenu. Izvrstan je izvor vitamina A i C, kalija, kalcija i željeza.

Kako je odabrati?

Odaberite tikvu koja je teška od kilogram do dva, ima ujednačenu pigmentaciju i nema mekih mrlja. Nakon što je razrežete, zamotajte neiskorištene dijelove u plastiku, spremite ih u hladnjak i skuhajte tikvu u roku od nekoliko dana.

Kako pripremiti hokkaido tikvu?

Crvene hokkaido tikve teško je guliti, pa se gotovo uvijek kuhaju s korom. Možete ih kuhati cijele ili prepolovljene, ili narezane na kolutove ili kockice. Nemojte bacati sjemenke - izdubite ih i prepecite. Ako kuhate cijelu tikvu, svakako probušite koru na nekoliko mjesta kako bi para mogla izlaziti. Nakon kuhanja kožica omekša i postaje jestiva.

Kako kuhati s hokkaido tikvom?

Slatka hokkaido tikva dobro se slaže s kremastim sastojcima poput mliječnih proizvoda. Ove tikve također se dobro slažu sa začinskim biljem, grahom i curryjem. Probajte je u složencima, juhama, pecite u pitama i muffinima.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Isprobajte pečenu hokkaido tikvu u kruhu bez glutena:

• 500 g pirea od hokkaido tikve

• 200 g zobenih pahuljica

• 100 g smeđeg šećera

• 100 g badema ili oraha

• Malo soli, cimeta i sode bikarbone

Sve sastojke izmiješajte i u kalupu pecite na 180 °C oko 40 minuta. Poslužite nakon što se ohladi.

3. KABOCHA

Kabocha je vjerojatno manje poznata tikva od butternut ili hokkaida, ali je stvarno ukusna. Prekrasna je sama ili spremljena u ukusnoj kremastoj juhi.Ovo je tvrda tikva koja ima zelenu, blago kvrgavu kožu, često sa svijetlozelenim ili bijelim prugama, i tamnožuto-narančastim mesom. To je vrlo slatka tikva i ima pomalo suhu teksturu. Kao i druge vrste tikvi, kabocha je odličan izvor vitamina A, vitamina C i vlakana. Može se koristiti na mnoge načine na koje se spravlja butternut tikva.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

KAKO NAPRAVITI PIRE OD TIKVE?

Odmah na početku razjasnimo što je to uopće pire od tikve. Pire od tikve je pečena tikva koja se dobro izmiksa u multipraktiku ili štapnim mikserom. Može se poslužiti slan, s malo maslaca, vrhnja, soli i papra, a može se poslužiti i zaslađen smeđim šećerom i cimetom. Ovaj je pire izuzetno kremast, i to bez maslaca, bez vrhnja i bez mlijeka, a toliko baršunastije teksture od bilo kojeg drugog pirea. Iako je pire od tikve savršen u svojoj jednostavnosti kao dodatak obroku, također se može aromatizirati kako god želite i uživati u njemu za svaku priliku.

Postupak izrade:

Očišćenu tikvu narezati na kockice i peći je u jednom sloju u pećnici 20 minuta na 200 °C. Kada kockice omekšaju i poprime smećkaste rubove, izvadite je iz pećnice i pustite da se ohladi. Ohlađenu tikvu prebacite u zdjelu i izradite štapnim mikserom ili multipraktikom. I vaš je pire gotov! Možete ga začiniti kako god vam odgovara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:34