KRAJNJE NEZAHTJEVNA

Kako pokupiti i čuvati sjeme kadife, skromnog cvijeta koji voli siromašno tlo

 /SHUTTERSTOCK

Kadifa je cvijet kojeg mnogi imaju na balkonu ili u vrtu jer je lijepa, a nezahtjevna za uzgoj i cvjeta sve do prvog mraza. I ne samo to - ona je višestruko korisna jer odbija brojne štetne organizme, a posebno ju je dobro saditi pored krumpira, mrkve, kupusa i jagoda. Također, ne vole je ni mnogi korovi. Zato je dobra ideja imati je uvijek u vrtu, a jesen je doba kad treba skupiti njezino sjeme za iduću godinu.

image
/SHUTTERSTOCK

Postupak je jednostavan: otkinite osušene cvjetne glavice i maknite latice. Obavezno ovo obavite tijekom suhog i sunčanog dana kako bi izbjegli bilo kakvo nakupljanje vlage, a time i potencijalno truljenje sjemenki. Kad ih pokupite, izvadite sjemenke iz cvjetnih kapsula i spremite ih na tamno, suho i hladno mjesto. Pohranjene na ovaj način, klijave su nekoliko godina. Najbolje se čuvaju u papirnatim vrećicama ili manjim kutijama od kartona.

image
/SHUTTERSTOCK

Ako ćete kadife imati na balkonu, sijati možete početi u travnju, ali u zatvorenom prostoru, primjerice na prozorskoj dasci - pa će cvjetati već u lipnju. Ako ih želite u vrtu, posadite ih u svibnju. Zanimljiv je podatak da zemlja u koju se sade sadnice ne smije biti previše plodna jer onda biljke neće dobro rasti. Odlično podnosi siromašno tlo i raskošno cvjeta unatoč tome što niste uložili puno truda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 16:51