5 PRIMJERA

Kako postići dobar i duži urod u vrtu? Poslužite se ovim jednostavnim tehnikama

 Kenan Kitchen/Unsplash
Najsigurniji način povećanja prinosa iz povrtnjaka je smanjenje razmaka između biljaka

Bilo da ste vrtlar amater ili imate dvadesetogodišnje iskustvo, svi se možemo složiti da nema ništa bolje od dobre berbe na kraju sezone. Uz samo nekoliko tajni i malo slobodnog vremena možete imati nevjerojatno obilan urod.

image
Kenan Kitchen/Unsplash

Započnite intenzivnu sadnju gredica

Najsigurniji način povećanja prinosa iz povrtnjaka je smanjenje razmaka između biljaka. Ideja je posaditi široke vrpce, čime se smanjuje količina zemlje posvećene stazama.

Da biste započeli ovakav vrt, napravite gredice bilo koje duljine, ali ograničite njihovu širinu na 1 do 1,5 metara poprečno tako da možete dosegnuti središte s obje strane. Kada gredicu ogradite okomitim daskama, ne samo da je urednija, već se zemlja neće rušiti. Također će vam biti puno lakše instalirati pokrove za redove ili podići nosače za vertikalni uzgoj.

image
Chad Stembridge/ Unsplash

Vertikalni uzgoj

Vidjet ćete da neko povrće bolje raste uz potporu. Dobro se snalaze na rešetkama, ogradama i drugim strukturama. Povrće koje se uzgaja na vertikalno također ima manje problema s bolestima.

Vertikalno možete uzgajati, rajčice, grah, krastavce, mahune, dinje i zimske tikve, uz odabir prave sorte sezona ne more završiti s ljetom, nego može potrajati sve do prvog mraza, a ako ih pravovremeno i kvalitetno zaštitite možete imati urod i kroz zimu.

image
Markus Winkler/Unsplash

Produžite sezonu

Najjednostavniji oblik je sadnja sorti koje u ograničeno vrijeme tijekom razdoblja od nekoliko tjedana daju urod. Na primjer, umjesto sadnje 40 sjemenki kukuruza odjednom, možete posaditi 10 sjemenki kukuruza tjedno tijekom razdoblja od četiri tjedna. Time ćete dobiti kukuruz za mjesec dana umjesto odjednom.

Drugi primjer je sadnja graha svaka dva tjedna kako bi se osigurala kontinuirana opskrba. Ako želite imati tri usjeva, zasadite jednu trećinu gredice svaka dva tjedna. Ostali usjevi koji imaju koristi od ove vrste sukcesivne sadnje uključuju kukuruz, mrkvu, rotkvicu i salatu.

image
Johnathan Kemper/Unsplash

Zamijenite biljke koje ne daju urod

Za drugu vrstu sukcesivne sadnje potrebno je malo više planiranja. To znači da kada usjev završi s proizvodnjom u vašem vrtu, izvadite ga i posadite nešto drugo na tom mjestu.

Na primjer, nakon što je vaš grašak gotov za sezonu, izvadite trsove i posadite krastavce na njihovo mjesto. Ključ uspjeha ovog sustava je imati novu seriju sjemena ili sadnica spremnu za upotrebu kada se završi prvi usjev. Ovaj sustav najbolje funkcionira kada počinjete s povrćem koje dobro uspijeva po hladnom vremenu, ali ne tako dobro po ljetnim vrućinama. Osim graška, ovu tehniku možete primijeniti sa zelenom salatom, špinatom i rotkvicama.

Povezana tehnika je sadnja nekoliko sorti s različitim dozrijevanjem. Na primjer, možete posaditi rajčicu koja rano sazrijeva u isto vrijeme kada i sortu koprive za glavnu sezonu.

image
Johnathan Kemper/Unsplash

Započnite kombiniranu sadnju

Ova tehnika iskorištava činjenicu da neko povrće raste brzo, dok za drugo treba vremena. Na primjer, ako zajedno sadite mrkvu i rotkvicu, rotkvicu možete ubrati za 30-ak dana, kada će mrkva još biti sasvim mala. Druga je mogućnost kombiniranje vertikalnog povrća (poput rajčice) s usjevom niskog rasta (poput dinje).

Neke kombinacije koje dobro funkcioniraju uključuju:

Uzgoj dinja i tikvica ispod rajčica uzgojenih na kolac.

Okružite kukuruz zelenom salatom ili grašak rotkvicama.

Kombinacija brzog i sporog povrća kao što je zelena salata s rajčicama, cikla s grahom, špinat sa zimskom tikvicom, poriluk sa slatkim krumpirom i rotkvica sa slatkim kukuruzom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 17:31