MEDITERANSKA BILJKA

Kako pravilno uzgajati i održavati mirisnu lavandu

Ovu omiljenu ljetnu biljku prepoznatljivog mirisa možete bez problema uzgojiti i u vlastitom vrtu, a u nastavku vam donosimo sve zlatne savjete za uspješno uzgajanje, sadnju i održavanje lavande

Ah, ta divna lavanda! Miris ove mediteranske biljke odmah nas podsjeća na ljeto, more i sol u zraku. S obzirom na to odakle potječe, lavanda je jedna od onih biljaka koje obožavaju sunce. I ne samo to, one ga uistinu trebaju. Da biste uopće mogli početi razmišljati o uspješnoj sadnji i uzgoju lavande, potrebno vam je sunčano mjesto u vrtu. Posadite ju obavezno negdje gdje će dobivati minimalno osam sati sunca dnevno, a također je važno da bude zaštićena od jakog vjetra.

Kad govorimo o sadnji, lavandi najbolje odgovara plodna zemlja neutralne ili slabije kiselosti. Otporna je na visoke temperature i sušu, a može izdržati izvjesno vrijeme bez pretjeranog zalijevanja. Ipak, u ljetnim danima trebalo bi ju zalijevati češće, najmanje dva puta dnevno. Važno je pripaziti da ne pretjerate sa zalijevanjem jer u protivnome može doći do truljenja korijena i propadanja biljke.

Lavanda je višegodišnja biljka koja raste u obliku grma, a njezin životni vijek kreće se oko 30 godina. Korijen lavande je drvenast i prodire duboko u tlo, a kao biljka nije zahtjevna. Ne voli jedino sjenovita područja pa je uzgoj u stanu ili kući upitan. Vrt je uvijek bolji izbor, naročito ako živite na Jadranu.

S obzirom na to da postoje različite vrste i podvrste ove mediteranske biljke, i zahtjevi za održavanjem nešto su drugačiji. Naime, 'prava' lavanda uspijeva na plitkim, krševitim i siromašnim područjima, dok onoj hibridnoj vrsti bolje odgovaraju duboka i ipak malo plodnija tla.

I nije samo posebna po mirisu i aromi koja opušta, ima i mnoga ljekovita svojstva. Naime, od lavande se izrađuju razni 'prirodni' lijekovi koji pomažu u rješavanju nesanice, ublažavanju glavobolje i ostalih bolova u tijelu, poboljšavaju cirkulaciju, smanjenju stres i održavanju zdravlja cijelog organizma.

Foto: Pixabay

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 07:04