vrtlari otkrivaju

Ove biljke ne smijete nikako posaditi pokraj rajčice jer će joj prenijeti bolesti i bitno smanjiti njezin urod

 /SHUTTERSTOCK

Biljka koju ćete pronaći u gotovo svakom povrtnjaku je rajčica. Relativno se lako uzgaja i daje velike, crvene, sočne plodove. No, kako bi uzgoj bio što uspješniji, dobro je znati neke provjerene, vrtlarske trikove. Primjerice, što saditi, a što ne saditi pokraj rajčice. Evo koje biljke ne biste trebali posaditi pokraj rajčice.

1. Kupus i sve biljke iz porodice kupusnjača (cvjetača, brokula, klice i dr.)

Kupus se smatra najgorim susjedom za rajčice. Kupus, kažu vrtlari, izvlači sve moguće minerale i vitamine iz zemlje u kojoj je posađen. Ukratko, rajčica u konkurenciji s kupusom – gubi bitku. Dakle, posadite li rajčice u blizini kupusa, gotovo je: osušit će se i istrunuti ili ćete u najmanju ruku imati slab urod.

2. Kukuruz

Sadite li kukuruz uz rajčicu, znajte da ćete na plodovima pronaći kukuruzne gliste koje će jesti rajčice kako i kad stignu.

3. Komorač

Komorač nije dobar susjed niti jednoj biljci. Jednostavno, usporava rast gotovo svih susjednih biljaka. Vrtlari tvrde da:komorač oslobađa neke kemikalije koje nijedna biljka koja raste u njegovoj blizini ne voli.

4. Patlidžan

Iako mnogi vrtlari ove dvije biljke sade jednu do druge, to je velika greška. I patlidžan i rajčica osjetljivi su na smeđe pjege koje se razvijaju na lišću i plodovima i mogu uzrokovati uništenje cijelog usjeva. Iako ponekad ove mrlje mogu biti samo na lišću, one će usporiti rast biljke.

5. Krumpir

Krumpir i rajčica osjetljivi su na iste bolesti, od kojih se mnoge šire kroz tlo. Sadnja ove dvije biljke blizu jedna drugoj uzrokuje bolesti koje se šire.

6.Orah

Iako malo vjerojatna kombinacija, treba znati da je orah loš susjed svakoj biljci. Vjerojatno je riječ o jednoj biljci koja oko sebe širi jaku kemikaliju koja uništava sve ostale biljke. Ispod oraha ni korov ne raste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:04