PRAVI IZRAČUN

Rajčice mogu dati loš urod ako ih posadite prerano ili prekasno. Evo kada i kako ih je najbolje saditi

 VANESA PANDZIC/CROPIX

Ako postoji jedan zadatak o kojem vrtlari često brinu više nego o bilo kojem drugom u kasnu zimu, to je pokušavanje otkriti kada posaditi biljke rajčice u zatvorenom prostoru iz sjemena u pravo vrijeme.

Nažalost, ako prerano posadite sjeme u zatvorenom prostoru, to može stvoriti razne probleme. Nema ništa gore nego imati biljke koje su već prerasle svoj prostor i još uvijek imate nekoliko tjedana prije nego što vam vrijeme dopusti sadnju na otvorenom. Naravno, s druge strane, može biti jednako frustrirajuće kada prekasno počnete sa sadnjom. Ako su biljke još uvijek slabe i male, jednostavno ne mogu podnijeti stres odlaska u vrt na otvorenom. A čak i ako nekako prežive, to može odgoditi berbu rajčice za nekoliko tjedana – a sigurno i smanjiti prinose, prenosi BHG.

Kao što možete vidjeti, određivanje pravog vremena doista može biti ključno za dugoročno zdravlje i uspjeh rajčica. Dakle, kako to učiniti kako treba? Kako možete posaditi svoje sjeme u zatvorenom prostoru da vaše biljke budu savršene veličine za sadnju na otvorenom? Rješenje je zapravo lakše nego što mislite! Uspjeh se zapravo svodi na jednu osnovnu formulu za određivanje vremena – a zatim na to da osigurate odgovarajuću rasvjetu u zatvorenom prostoru kako biste kontrolirali i regulirali rast svojih biljaka dok ne budu spremne za vrt.

Kako znati kada započeti saditi rajčice u zatvorenom prostoru

Prvi ključ uspjeha je saznati vrijeme ili datum posljednjeg proljetnog mraza u vašem području. Važno je shvatiti da to nije jamstvo. Ovaj datum je samo prosječni datum za posljednji mraz. Međutim, to je odlična polazna točka za saznanje kada započeti sa sjemenjem. Jedno je sigurno, najbolje je da nikada ne koristite ovaj datum za sadnju svojih presadnica na otvorenom!

Jedna od najvećih pogrešaka vrtlara je prerana sadnja u vegetacijskoj sezoni. Čak i ako izbjegnete mraz, tlo je jednostavno prehladno rano za razvoj biljaka. Kao što ćemo objasniti kasnije u članku, stvarni datum kada želite saditi na otvorenom bit će nekoliko tjedana nakon vašeg prosječnog zadnjeg proljetnog mraza.

image
VOJKO BASIC/CROPIX

Jednostavna formula za početak sadnje rajčice

Jednostavno uzmite prosječni mogući zadnji datum mraza i od njega oduzmite sedam (7) tjedana. Ovo će biti dan kada želite započeti sjeme u zatvorenom prostoru. A evo kako i zašto formula djeluje:

U prosjeku će sjemenu rajčice trebati oko tjedan dana da proklija. Zatim je potrebno oko osam punih tjedana rasta prije nego što postanu dovoljno veliki za zdrave, jake transplantacije. To računa i ostavlja dovoljno vremena za snažan rast u zatvorenom prostoru, kao i vremena na otvorenom za očvršćavanje vaših biljaka rajčice prije dana sadnje.

Koristeći gore navedeno vrijeme, trebate imati devet tjedana rasta od dana kada ste posadili svoje sjeme. Pa zašto ih započeti samo sedam tjedana prije vašeg posljednjeg prosječnog mraza? Zato što zapravo želite saditi na otvorenom dva tjedna nakon prosječnog zadnjeg datuma mraza na vašem području.

Odredite savršen datum sadnje

Na primjer, ako je vaš prosječni datum zadnjeg mraza 14. svibnja, trebali biste ciljati na sadnju na otvorenom 28. svibnja. Brojanjem devet tjedana unatrag od 14. svibnja i započinjanjem sjetve 26. ožujka, vaše će biljke imati punih 9 tjedana rasta i biti spremne za vrt.

Ostavite dodatna dva tjedna da biljke rastu nakon prosječnog zadnjeg dana mraza, što omogućuje da se tlo zagrije. A toplo tlo ključno je za snažan, rani rast korijena. Ali ta dodatna dva tjedna također uvelike pomažu u smanjenju rizika da biljke budu pogođene kasnim mrazom.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, kako bi vaše biljke rasle i snažno i postojano dok su u zatvorenom prostoru, važno je osigurati svojim sobnim sadnicama odgovarajući izvor svjetlosti. Jaka, stabilna svjetlost savršeno će držati biljke na pravom putu tijekom 9 tjedana rasta. A za presadnice rajčice to znači umjetno svjetlo, a ne svjetlo od sunca.

Uzgoj na prozorima ili sunčanim prostorima neće omogućiti pravilno razvijanje vaših biljaka. Umjesto jakih, zdravih transplantata, završit ćete s krivim, slabim biljkama s dugim stabljikama koje su provele tjedne u zatvorenom prostoru rastežući se prema dalekom suncu.

Korištenjem jednostavnih LED ili fluorescentnih svjetala nekoliko centimetara iznad vaših sadnica, sadnice će rasti jake, stabilne i zdrave. Ne trebaju vam skupa svjetla za uzgoj, ali biste svoje biljke trebali staviti pod umjetnu rasvjetu dvanaest do četrnaest sati svaki dan.

Ovaj jednostavan pristup sjetve uz savršeno osvjetljenje osigurat će jake i zdrave biljke rajčice za dan sadnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 18:28