Omiljena namirnica

Kako prepoznati optimalno vrijeme za berbu krumpira? PLUS Savjeti kako ga najbolje skladištiti

 /SHUTTERSTOCK

Za dobro skladištenje krumpira važno je znati neke korake koje morate odraditi unaprijed. Prije svega, ne biste trebali prerano vaditi gomolje iz zemlje. No, idemo od početka. U ovom tekstu objašnjavamo sve što su nam vrtlari rekli o pravom vremenu berbe krumpira te naposlijetku o njegovom najboljem čuvanju.

Ako krumpir želite pohraniti umjesto da ga odmah jedete, obratite pozornost na pravo vrijeme za berbu. Naravno, odgovarajuća sorta krumpira prije svega mora biti prikladna za skladištenje: na primjer, rane sorte krumpira, koje se ponekad beru već u lipnju, često nisu dobre za skladištenje.

image
/SHUTTERSTOCK

Općenito je pravilo, ako je nadzemna grana krumpira još zelena, krumpir obično još raste i nastavlja skladištiti škrob. U najboljem slučaju, trebali biste ubrati takve primjerke ako želite odmah spremiti neki obrok o d njih i pojesti ih.

S druge strane, krumpire koje želite pohraniti na dulje vrijeme najbolje je ubrati sa zemlje kada zdravo lišće odumre otprilike dva do tri tjedna, ne prije. Prerano branje, zapravo, može dovesti do toga da kora krumpira ne očvrsne dobro - što ga čini osjetljivijim na patogene truleži.

Najbolje je vaditi krumpire po suhom vremenu i to vilama za kopanje ili posebnom motikom za krumpir. To vam omogućuje da pažljivo podignete gomolje iz zemlje. Lopatica je manje prikladna jer postoji opasnost od oštećenja krumpira tijekom kopanja.

image
MARTIN BERTRAND/AFP/PROFIMEDIA

Savjeti koje morate znati:

1.Prije spremanja provjerite jesu li krumpiri netaknuti: Oštećene je primjerke najbolje staviti izravno u posudu za kuhanje.

2. Ni u kojem slučaju ne smijete prati krumpir prije spremanja.

3. Ako je krumpir još malo vlažan, prvo ga ostavite da se osuši na prozračnom mjestu.

Koji je najbolji način skladištenja krumpira?

Nakon toga krumpir je najbolje staviti u drveni sanduk i čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu – na primjer u podrumu ili dobro prozračenom negrijanom skladištu.Ako je previše hladno, krumpiri često imaju sladak okus jer se njihov škrob pretvara u šećer. Toplije temperature, s druge strane, omogućuju klijanje krumpira. To vrijedi i ako ih ne čuvate u mraku. Zato je najbolje sanduk pokriti starim novinama ili tepihom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:26