NISU GLODAVCI

Kako prepoznati rupu od zmije u vrtu i što učiniti u tom slučaju

 /SHUTTERSTOCK

U vrtu ste ugledali svježe iskopanu rupu i pitate se što je to, je li dom obitelji mišića ili je u pitanju zmijsko gnijezdo? Evo što trebate znati kako bi ih razlikovati.

Zmije se mogu nastaniti u napuštenim dupljama glodavaca i tamo ostati kako bi se sklonile od loših vremenskih uvjeta. Važno je znati da one ne mogu iskopati rupu pa zato njihove rupe ne izgledaju isto - ovise o veličini i obliku životinje koja ih je iskopala. Neke će rupe biti savršeno okrugle i uske, dok će druge biti veće i nazubljenije. Kako onda otkriti je li u njoj glodavac, kornjača ili zmija? Iako postoji velika vjerojatnost da je zmijska rupa nekoć bila rupa glodavaca, postoji nekoliko stvari na koje možete obratiti pozornost kada pokušavate odrediti koja vrsta stvorenja trenutno živi u njoj.

Zmijska koža: Ako vidite odbačenu zmijsku kožu u blizini rupe, to je sigurno rupa zmije, a ne glodavaca.

Zmijski izmet: Zmijski izmet je smeđa pasta s bijelim kredastim krajevima. Ako ovo vidite blizu rupe ili unutar nje, sve je jasno.

Znakovi kopanja: Tragovi kandži i male hrpice svježe iskopane zemlje upućuju na to da je rupa dom glodavcima, a ne zmijama.

Zmije . Međunarodni centar za upravljanje štetama od divljih životinja.

Nakon što ste utvrdili da je rupa u vašem dvorištu zapravo zmijska rupa, evo što možete učiniti. Kao prvo, možete je ispuniti zemljom, ali imajte na umu da je životinje koje su je iskopale (ako nije riječ o zmijama) mogu lako ponovno otkopati. Zato razmislite o prekrivanju rupe manjim komadom plastične vreće ili mrežicom za komarce koje učvrstite na mjestu kamenjem, tako da zmija ne može ući. Međutim, imajte na umu da većina vrsta zmija (zapravo 90%) nije otrovna i čini mnogo dobrog za ekosustav: one sprječavaju populacije malih glodavaca i insekata da izmaknu kontroli, osiguravaju biološku raznolikost i održavaju važan dio hranidbenog lanca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 05:43