VRIJEME JE ZA SADNJU

Kako razlikovati proljetni i jesenski češnjak? Nikako nemojte napraviti ovu pogrešku

 /SHUTTERSTOCK

Jedna od pogreški kod vrtlara amatera je da pri proljetnoj sadnji češnjaka, koja je već počela, posade jesensku sortu. Naime, češnjak ima jesensku i proljetnu sortu i nikada ih ne biste trebali zamijeniti. Ako na proljeće sadite jesenski češnjak, neće doći do prinosa ili će on biti manji, a biljka će biti osjetljivija na bolesti i štetnike. Razlog je taj što jesenska sorta u proljeće neće imati dovoljno vremena za razvoj lukovica, za što im je potrebno dulje razdoblje hladnog vrijemena.

image
/SHUTTERSTOCK

Jesenske i proljetne sorte češnjaka razlikuju se po veličini lukovica i broju češnjeva. Proljetni ima manju glavicu s više sitnijih češnjeva, dok jesenski imaju veću glavicu i manji broj krupnijih. Proljetni ćete lako prepoznati i po tome što nema središnju stabljiku, nego su češnjevi stisnuti jedan uz drugi. On traje duže, čvršći je i ima više eteričnih ulja.

image
/SHUTTERSTOCK

Lukovice posadite na dubini od tri do pet centimetara, s razmakom od 10-15 centimetara u dobro drenirano i rahlo tlo. Za sadnju birajte isključivo zdrave, čvrste lukovice bez ikakvih oštećenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 13:24