Dosadne bube

Kako se riješiti crnih mušica koje se roje po vašoj biljci? Očistite biljku na ovaj način

 DEAGREEZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Zarobljeni u svoja četiri zida, daleko od prave prirode, žudimo za zelenilom biljaka i njihovom svježinom

Biljkama uvijek iznova pokušavamo svoj dom učiniti ljepšim i prirodnijim birajući šarene i razlistale vrste i puštajući ih da rastu uredno zasađene u našim domovima. Od biljnih klasika pa sve do egzotičnih primjeraka, sobne biljke su lijepi dodaci našim životnim i radnim prostorima, ali ne kada su prepune malih mušica. Najčešće su u pitanju crne mušice i njihove ličinke (bijelih crvića) u supstratu. Riječ je o tresetnim ili šampinjonskim mušicama (Sciaridae).

image
ELA BRACHO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kada se upuštate u čišćenje doma, vaše biljke možda nisu na vrhu vaše liste prioriteta (ili uopće na njoj), međutim, čišćenje sobnih biljaka može poboljšati njihovo zdravlje i pomoći vam se riješite dosadnih mušica.

ZAŠTO KUĆNE BILJKE DOBIVAJU TRESETNE MUŠICE?

Njihovom razvoju doprinosi visoka vlažnost. Ličinke imaju nježno tijelo koje ne podnosi suh supstrat jer im se stvaraju oštećenja na površini tijela. Prestankom zalijevanja i prosušivanjem, smanjuje se i aktivnost štetnika. Osim toga, suh površinski sloj spriječit će ženke da polože jaja. Ponekad je zbog jakog napada potrebno zamijeniti supstrat, a korijen sobnog bilja i cvijeća dezinficirati.

Jedna odrasla ženka ove mušice može položiti oko 250 jajašaca. U povoljnim uvjetima iz njih se poslije sedam dana pojavljuju gladne ličinke. Upravo su one najveći štetnici koje zbog svoje ishrane ponajviše ugrožavaju presadnice i mlade biljke. Pretežno se hrane organskom tvari, humusom, mladim korjenčićima i osnovom stabljike. Sve su to razlozi zašto biljke zaostaju u rastu i razvoju, a može doći i do njihovog potpunog propadanja.

image
MILOSBATAVELJIC/GETTY IMAGES

Kako osigurati da se ne pojave i/ili kako ih se riješiti ako se roje po vašoj biljci.

ČVRSTE BILJKE

Za biljke s velikim glatkim lišćem, kao što je fikus, čišćenje je stvarno jednostavno. Vlažnom krpom nježno obrišite lišće svoje biljke, dok drugom rukom pridržavate list s donje strane kako ga ne biste oštetili.

TROPSKE BILJKE

U većini slučajeva možete očistiti tropske biljke i držati podalje ove male štetočine pomoću raspršivača napunjenog mlakom vodom – nježno držite svaki list i poprskajte vodom prije nego što ga pustite da se prirodno osuši. Za veće tropske biljke, često je lakše odnijeti biljku pod tuš i upotrijebiti raspršivač niskog tlaka i niske topline kako biste uklonili prljavštinu, prašinu i insekte.

Ako je vaša tropska biljka posebno osjetljiva, napunite posudu za pranje mlakom vodom i, okrećući biljku naopačke, nježno stavite listove u vodu i lagano protresite kako biste uklonili prljavštinu.

Nakon što su sobne biljke očišćene, možete spriječiti povratak i riješiti se tresetnih mušica korištenjem malča.

Ako površinu supstrata pokrijete centimetar debelim malčem od šljunka, pijeska ili ukrasnih kamenčića, to će spriječiti mušice da polažu jaja na vašu biljku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:47