OBAVEZAN POSTUPAK

Kako sterilizirati staklenke za zimnicu? Ovako su radile naše bake i nema boljeg načina

 /SHUTTERSTOCK

Besprijekorna čistoća staklenki i boca je ključni uvjet da se sačuva kvaliteta i ukus zimnice. Uzallud sav trud oko pripreme ajvara, džema, salata ili soka ako ostane i trunka prljavštine u ambalaži zimnica će se pokvariti. Osim toga riskirate svoj i zdravlje svojih ukućana ukoliko jedete hranu koja nije u potpunosti sigurna.

image
/SHUTTERSTOCK

Pećnica štednjaka kao sterilizator

Različiti ljudi različito pribjegavaju raznim načinima za sterilizaciju staklenki za zimnicu. Postoji opcija da se nakon temeljitog pranja staklenke potapaju u vruću vodu kako bi ubile bakterije pri čemu treba biti maksimalno oprezan. Prvo, staklenke, posebno ako su od tanjeg stakla, mogu popucati kad dođu u dodir s vrućom vodom. Drugo, dok se staklenke postavljaju u vodu ona prska na sve strane pa postoji opravdan rizik da dobijete ozbiljne opekotine na rukama.

Umjesto toga bolje je i sigurnije primjenjivati jednostavan trik koji se koristile naše bake. One su na vrlo jednostavan način sterilizirale staklenke, a njihova zimnica se nikad nije kvarila koliko god da je stajala u smočnici.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako biste postigli efekt sterilizacije potrebno je najprije dobro oprati staklenke s deterdžentom za pranje suđa. Uklonite sve vidljive znakove prljavštine. Za pranje boca dobro dođu posebne četke koje imaju dugačku dršku kako biste došli do najudaljenijih dijelova na dnu same boce.

Nakon što ih dobro operete i još bolje isperete ostavite ih na čistom zraku da se dobro ocijede i osuše. Prije samog pakiranja zimnice uključite pećnicu štednjaka na 50 do 100 stupnjeva te unutra stavite čiste i suhe staklenke. Ostavite ih u pećnici 15 do 20 minuta da se steriliziraju. Nakon toga koristeći rukavice za pečenje izvadite ih iz pećnice te u vruće tegle stavite vrući ajvar ili džem, odnosno sok od rajčica ili nekog drugog voća. Odmah zatvorite staklenke i odližite ih u kutiju u koju ste stavili deku.

image
/SHUTTERSTOCK

Kad sve završite zamotajte staklenke u deku ili pokrivač kako bi se postepeno hladile sljedeća 24 sata. Poslije toga možete ih prebaciti u ostavu, a nakon otvaranja staklenke sa zimnicom čuvajte u hladnjaku jer je hrana došla u dodir sa zrakom i bakterijama koje se prenose na ovaj način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 17:47