DOBRE IDEJE

Kako trula jabuka, selotejp i aluminijska folija mogu pomoći voću i povrću da ostanu duže svježi?

 Giuseppe Cuzzocrea/UNSPLASH

Mnogi od nas čuvaju namirnice na načine na koje smo godinama navikli, međutim, često se događa da to i nije najbolja opcija jer se na taj način brže kvare. Pokušajte zato neke od ovih malih trikova koji će vam olakšati život.

Krumpir i ostalo povrće

Možda ćete trulu jabuku baciti ili pojesti samo njen zdrav dio, ali postoji jedna veoma interesantna činjenica u vezi sa tim voćem -ono, kada je u poodmakloj fazi raspadanja, može zadržati svježinu krumpira i samim time spriječiti njegovo klijanje. Dovoljno je da pored tog povrća samo stavite jednu trulu jabuku i možete izbjeći mnoge probleme. Drugo povrće poput salate, krastavaca ili tikvica možete sačuvati svježim ukoliko ga u hladnjaku držite u plastičnoj vrećici iz koje ste prethodno izvukli zrak. Rajčicama i gljivama više odgovaraju papirnat vrećice jer neće ispuštati sastojke koji potiču kvarenje tih namirnica. Celer i brokulu je ipak bolje držati u foliji, što će produžiti njihov vijek.

Čuvanje začina

Da biste uvijek imali začine nadohvat ruke i to tako da oni budu potpuno svježi, nasjeckajte začinsko bilje u kalup za led, prelijte ga maslinovim uljem i stavite u zamrzivač. Tako ćete uvijek imati sveži začin za juhe i razna druga jela.

image
Kamala Bright/UNSPLASH

Cijeđenje limuna

Ovaj citrus možete koristiti duže, posebno ako ga čuvate u hladnjaku. Kada vam je potrebno nekoliko kapi soka limuna samo probušite malu rupicu na njemu, iscijedite ga i vratite u hladnjak.

Bobičasto voće i ocat

Željeli biste duže uživati u voću koje ste kupili i bojite se da vam ono ne propadne. I za to postoji rješenje. Napravite smjesu u kojem ćete pomiješati ocat s vodom u razmjeru 1:10 i u njega potopite bobičasto voće, a zatim ga ocijedite i dobro osušite. Stavite ga nakon toga u papirnatu vrećicu i vidjeti ćete da će ostati sveže jer ocat sprečava pojavu plijesni.

Rajčice i selotejp

Ovo povrće poželjno je čuvati na dnevnoj temperaturi, odnosno van hladnjaka, jer će ga hladan zrak isušiti. Trebalo bi da stajati okrenuto ka peteljci, a ukoliko nemate dovoljno prostora, možete peteljku prelijepiti selotejpom koji će spriječiti prodiranje zraka u povrće. Ostale komade rajčica možete poredati preko tih zalijepljenih primjeraka.

Banana i aluminijska folija

Kvarenje i truljenje banane spriječit ćete ukoliko na vrh njene peteljke stavite aluminijsku foliju. Kada se banana krene kvariti jednostavno je izrežite na komade i stavite u zamrzivač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:48