Najbolji način

Kako zamrznuti banane i sačuvati slatki, svježi okus voća za smoothije i druge slastice

 MILAN2099/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Zamrzavanje banana brz je i jednostavan postupak koji čuva okus voća i omogućuje da ih sačuvate za pripremu nečeg ukusnog

Općenito, banane je najbolje zamrznuti kada su zrele. Vrhunska zrelost je kada banana nije previše gorka ili preslatka, što je često kada je kora potpuno žuta. Međutim, posebno za smoothieje ili pečenje, savršeno je u redu zamrznuti prezrele banane koje izgledaju kao da su spremne poprimiti smeđe mrlje.

Najbolji način za zamrzavanje banana u kriškama

Bilo da zamrzavate cijelu hrpu ili samo jednu ili dvije banane, postupak je isti:

Pripremite lim za pečenje. Pronađite lim za pečenje koji će stati u vaš zamrzivač i obložite ga papirom za pečenje ili voštanim papirom.

Ogulite banane. Uklonite kore i sve žilaste komadiće s voća i bacite ih.

Narežite banane. Narežite na ploške debljine pola centimetra i posložite ih u jednom sloju na lim za pečenje. Najbolje je da se ne dodiruju.

Zamrznite dok ne postane čvrsto. Dodajte posudu u zamrzivač i zamrznite oko sat vremena. Kriške banane trebale bi biti čvrste i smrznute.

Čuvati do upotrebe. Prebacite smrznute kriške banane u vrećicu za zamrzavanje s patentnim zatvaračem, iscijedite zrak, zatim zatvorite i datirajte. Zamrznite do tri mjeseca.

Brzi savjet: Zamrzavanje kriški banane na pladnju osigurava ravnomjerno zamrzavanje voća, a ne kao jedan veliki grumen. Tako možete posegnuti u zamrzivač i zgrabiti onoliko komada koliko želite — par za miješano piće ili više za projekt pečenja.

Kako zamrznuti cijele banane

Dok zamrzavanje narezanih banana čini prikladnim za skladištenje i dijeljenje za različite namjene, banane možete zamrznuti i cijele.

Za najbolje rezultate prvo ogulite banane. Banane možete zamrznuti s korom, ali teško je oguliti smrznutu bananu. Zamrzavanje banana bez kore štedi vas gnjavaže.

Ogulite bananu i stavite [je] na komad voštanog papira na lim za kekse u zamrzivač. Zamrznite dok se ne smrzne, najmanje dva sata. Prebacite u vrećicu za zamrzavanje s patentnim zatvaračem i zamrznite do tri mjeseca.

Brzi savjet: ako želite napraviti smrznute banane na štapiću, dodajte štapiće prije zamrzavanja. Možete ih umočiti u svoje omiljene slatke umake, a zatim preliti bilo čime što vam se sviđa, od orašastih plodova do žitarica i nasjeckanih bombona.

Kako zamrznuti zgnječene banane

Ako planirate koristiti svoje smrznute banane za pečenje kao što je kruh od banane ili kolač, velika je vjerojatnost da će vam trebati pire od banana. Voće možete zgnječiti prije zamrzavanja: ogulite banane, dobro ih zgnječite i stavite u vrećicu za zamrzavanje na patentni zatvarač. Istisnite što više zraka i zatvorite vrećicu i datirajte joj datum. Zamrznite do tri mjeseca i otopite prije upotrebe.

Kako odmrznuti banane

Ovisno o tome što pripremate sa svojim smrznutim bananama, možda ćete ih prvo trebati odmrznuti. Najbolji način za odmrzavanje smrznutog voća i bilo koje druge namirnice je da smrznutu hranu stavite u hladnjak i otopite preko noći.

Ako niste planirali i trebate odmrznute banane što je prije moguće, ostavite banane na pultu oko 30 minuta dok se ne odmrznu. Odmrznite samo banane koje ćete koristiti odmah, a višak voća ostavite u zamrzivaču još jedan dan. Smrznute banane ne smiju se odmrzavati i ponovno zamrzavati.

image
MARGOUILLATPHOTOS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Što mogu napraviti od smrznutih banana?

Smrznute banane su zdrava slatka poslastica, bilo da ih jedete kao sladoled, pretvarate ih u piće ili pečete. Dodajte kriške smrznute banane u smoothieje i druga smrznuta pića kako bi piće ostalo hladno i slatko. Narezane ili cijele banane umočite u čokoladu za zdravi desert.

Smrznute banane imaju kremastu teksturu sličnu sladoledu kada su smrznute, te se lako mogu pretvoriti u veganski desert od jednog sastojka. Dodajte smrznute kriške banane u multipraktik (za ovo će vam trebati najmanje dvije banane) i obrađujte dok ne dobijete glatko meku teksturu. Možete dodati sastojke poput kakaa u prahu ili maslaca od kikirikija kako biste promijenili okus.

Odmrznute smrznute banane mogu se koristiti u pekarskim proizvodima poput kruha od banane, muffina i kolača. One su zgodan dodatak vašem zamrzivaču jer ćete imati zrele banane spremne za upotrebu kada dođe vrijeme za pečenje.

  • Najbolji način za zamrzavanje banana je da ih zamrznete u jednom sloju prije nego što ih prebacite u hermetički zatvorenu posudu.
  • Banane se mogu zamrzavati cijele, narezane ili pasirane, s korom ili bez nje.
  • Smrznute banane idealne su za smoothije, kruh od banane ili druge proizvode za pečenje.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:40