ah, ta divna zrnca

Kava nije samo vaša najbolja prijateljica, ona uvelike može pomoći i vašim biljkama

 Unsplash
Talog kave čini približno 1,45 posto dušika. Sadrži i magnezij, kalcij, kalij i druge minerale u tragovima

Ako dnevno napravite nekoliko dobrih „turskih” kava, na dohvat ruke imate nevjerojatan izvor organske tvari. Talog od kave može vaš vrt učiniti sretnijim na nekoliko načina, a ne samo da vama kava daje više energije za uklanjanje korova i obrezivanje. Ne bacajte talog, može vam puno pomoći.

image
Unsplash

Kava u kompostu

Talog kave stavite u kantu za kompost. Postoje dvije vrste materijala za kompost: smeđi i zeleni. Talog vaše kave može biti smeđe boje, ali u žargonu komposta to je zeleni materijal, što znači da je predmet bogat dušikom. Talog kave čini približno 1,45 posto dušika. Sadrži i magnezij, kalcij, kalij i druge minerale u tragovima. Ostali zeleni komposti uključuju ostatke hrane i sječe trave.

Dodavanje taloga kave i korištenih papirnatih filtara za kavu vašem kompostu pružit će zeleni materijal za kompost. Međutim, mora biti uravnotežen sa smeđim kompostiranim materijalom, koji uključuje suho lišće i novine. Trebao bi postojati omjer 4: 1 smeđeg kompostiranog materijala i zelenog kompostiranog materijala. Ako imate previše zelenog materijala, vaša kompostna hrpa će početi zaudarati. Ako nemate dovoljno, gomila komposta se neće zagrijati.

image
Unsplash

Gnojite uz pomoć kave

Talog kave dodajte izravno u tlo u svom vrtu. Možete ga umjestiti u gornjih nekoliko centimetara zemlje ili jednostavno posipati zemlju po vrhu i ostaviti je da odstoji. U manjim količinama, posebno ako se pomiješaju sa suhim materijalima, talog kave će se odreći dušika. Upotrijebljeni talog kave je gotovo neutralnog pH, pa vas ne bi trebala brinuti kiselost. Pazite da ne upotrijebite previše taloga kave. Male se čestice mogu spojiti, stvarajući vodootpornu barijeru.

Također možete napraviti čaj od mljevene kave. Dodajte 2 šalice taloga kave u kantu vode od 5 litara. Neka "čaj" odstoji nekoliko sati ili preko noći. Ovu smjesu možete koristiti kao tekuće gnojivo za vrtne i biljke u posudama. Također čini izvrsnu folijarnu hranu koju možete prskati izravno na lišće i stabljike biljaka.

image
Unsplash

Nahranite crve

Svaki tjedan dodajte talog kave u svoju kantu za crve. Crvi vole talog kave. Samo nemojte dodavati previše odjednom, jer bi kiselost mogla smetati. Šalica taloga tjedno za malu kantu za crve je savršena doza. Osim što ćete koristiti talog kave u svojoj kanti za crve, vaš će vrt više privlačiti i gliste u vašem tlu kada ih koristite pomiješane s tlom kao gnojivo.

Držite nametnike podalje

Stvorite prepreku za puževe i i druge nametnike. Talog kave je abrazivan, pa barijera taloga postavljena u blizini biljaka sklonih puževima može spasiti biljku od ovih vrtnih štetnika. Međutim, imajte na umu da se neki vrtlari ne slažu s ovim savjetom i ne misle da je učinkovit. Mnoge mačke ne vole miris taloga kave i mogu izbjeći korištenje vašeg vrta.

image
Unsplash

Svježe mljevena kava za biljke koje vole kiseline

Iako su korišteni talozi kave samo malo kiseli, svježi (neskuhani) talozi imaju više kiseline. Vaše biljke koje vole kiseline poput hortenzija, rododendrona, azaleja, đurđevka, borovnica, mrkve i rotkvica mogu dobiti poticaj sa svježeg tla. Međutim, rajčica ne voli svježi talog kave; držite ga dalje od tog dijela vrta. Ovo bi moglo biti korisno za kavu koja je malo ostarila.

Talog svježe kave i dalje ima većinu sadržaja kofeina, kao i kiseline. Ne koristite talog kave na sadnicama ili vrlo mladim biljkama, jer kofein može zaustaviti njihov rast. Budite oprezni pri korištenju svježe kave oko kućnih ljubimaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 16:55