Stvoreni za uživanje

Ključni elementi svakog mediteranskog vrta. Da bi ugođaj bio potpun provjerite imate li u vrtu sljedeće...

 FANI KURTI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Naša ljubav prema besprijekornim vanjskim prostorima, doveli nas je do klasičnih mediteranskih vrtova

Ukrašeni posudama od terakote, kamenim puteljcima i pergolama s vinovom lozom, istodobno su romantični i hedonistički, a opet vrlo praktični i opušteni. Jer pravi će mediteranski vrt biti prije ukrašen drvom koje daje plodove poput masline, limuna ili rogača, nego onim koje je samo ukrasno. U nastavku vam donosimo 7 ključnih elemenata modernog mediteranskog vrta s nadahnjujućim primjerima.

image
JSTANKIEWICZWITEK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

MEDITERANSKE BILJKE

Mediteranski vrt treba mediteranske biljke, a maslina, agrumi, lavanda, ružmarin, ruža, grožđe, lovor, šipak i oleander izuzetno su popularan izbor. Mnogi od njih dobro preživljavaju i u posudama, što ih čini idealnim za kreiranje lijepih kompaktnih dvorišta za uživanje.

image
FANI KURTI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

PLOČICE

U modernom mediteranskom vrtu veći je naglasak na hladu, lišću i jestivim biljkama, nego na cvijeću jarkih boja. Naravno, biljke poput lavande i ruža redovito se pojavljuju, ali efekt je daleko umjereniji u mediteranskom vrtu, nego u klasičnom engleskom vrtu. Jedan od načina na koji se vrt može oživjeti je pločicama, poput ove kuće s velikom terasom.

image
LIZCEN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

TERAKOTE I PUTELJCI

Mediteranski krajolik varira od planinskog do obalnog i svega između. Za rješavanje nagnutih mjesta često se stvaraju terase i podignuti vrtni puteljci.

image
MKISTRYN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

PERGOLA

U vrućim ljetnim danima, nema ništa bolje od sjedenja ili šetnje hladom dok lovimo hladan povjetarac, a mediteranski su vrtovi dizajnirani upravo kako bi maksimizirali taj osjećaj. Rustikalne konstrukcije, poput pergola, popularni su izbor. Ako joj dodate brzorastuću penjačicu koja će stvoriti nadstrešnicu na vrhu strukture, dobit ćete dodatne bodove.

image
ABLOKHIN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

ŠLJUNAK PRIJE NEGO TRAVNJAK

Kada su u pitanju travnjaci, postoje dva glavna tabora: oni koji ih vide kao previše posla i oni koji apsolutno obožavaju košenje i dotjerivanje do savršenstva. Za razliku od engleske tradicije, u mediteranskom vrtu travnjak je potpuno nebitan za dizajn vrta. Preferiraju se šljunčani putovi i kamene ploče, jer im nije potrebno vode i energije za održavanje. Neka vam nadahnuće bude ovaj vrt inspiriran Grcima.

image
-SLAV-/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

BILJKE U LONČANICAMA

Terakota je tradicionalni izbor za sadnju biljaka u mediteranskom vrtu, ali ovih je dana jednako vjerojatno da ćete vidjeti posude izrađene od betona ili keramike koje su nakon toga premazane vapnom ili glazurama. U ovom dvorištu u mediteranskom stilu predivno srebrno lišće kaskadno pada iz niza posuda od terakote.

image
PIRUKAS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

VANJSKI NAMJEŠTAJ

Jednom napravljeni mediteranski vrtovi zahtijevaju vrlo malo vremena za održavanje, što znači i više vremena da sjedenje i uživanje! Vanjski namještaj od kovanog željeza odmah će stvoriti svečanu afresko blagovaonicu, dok će suvremeni vanjski namještaj pretvoriti neiskorišteni popločani dio dvorišta u udoban dnevni boravak na otvorenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 14:36